Нацбанк планує ввести електронну гривню – Київ Інфо

Нацбанк планує ввести електронну гривню

Національний банк може ввести електронну гривню. Про це повідомив начальник відділу інноваційних проєктів департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Роман Гартінгер на конференції Global Payments Day 2020 року.

За словами Гартінгера, українську е-гривню можна розглядати як інструмент: для роздрібних безготівкових платежів – як альтернативу готівковим, платіжним карткам, електронним грошам, а також для цільових соцвиплат. В тому числі у формі «розумних» цільових грошей, які можуть бути витрачені на конкретні потреби (купівля ліків, оплата комунальних послуг тощо.).

Також, електронну гривню можна використовувати для розрахунків за цінні папери та інші фінансові інструменти; для «гуртових» міжбанківських розрахунків усередині країни – корпоративних платежів між юрособами. А також для виконання тільки функції зберігання та накопичення – прибутковий фінансовий інструмент, який є аналогом, наприклад, депозитного сертифіката.

«НБУ для себе розв’язує питання можливого впровадження е-гривні з точки зору попиту на неї. Ми хочемо зрозуміти, для чого саме може знадобитися е-гривня в Україні? Зараз команда українського регулятора виділила для себе декілька варіантів можливого використання електронної гривні, але пошук відповіді триває. Ми плануємо провести опитування учасників фінансового ринку, яке допоможе регулятору при визначенні наступних кроків у напрямку розвитку е-гривні».

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook