Сисадміни все бачать: фахівці застерігають від використання соцмереж на робочому місці – Київ Інфо

Сисадміни все бачать: фахівці застерігають від використання соцмереж на робочому місці

За даними недавнього опитування, більшість власників малого бізнесу усвідомлюють, що використання співробітниками соцмереж на робочому місці загрожує їх кібербезпеці.

Фахівці міжнародного розробника антивірусного програмного забезпечення – компанії ESET розповіли, яких правил слід дотримуватися при використанні соціальних мереж на робочому місці, щоб уникнути витоку корпоративних даних.

“Для багатьох публікація своїх щоденних справ у соціальних мережах стала основним елементом їх повсякденного життя, включаючи пости про свою роботу. Це створює різні ризики, які можуть вплинути на Вас і ваших роботодавців. У гіршому випадку це може навіть поставити під загрозу працевлаштування в разі порушення політики компанії. За даними недавнього опитування, більшість власників малого бізнесу усвідомлюють, що використання співробітниками соцмереж на робочому місці загрожує їх кібербезпеці”, – відзначають в компанії.

Для того, щоб мінімізувати можливі ризики, фахівці ESET радять користувачам перш, ніж заходити в соціальні мережі з робочих пристроїв, ознайомитися з політикою організації, в якій працюють, акуратно використовувати різні програми і не публікувати занадто багато робочої інформації.

Політика компанії

У компанії ESET пояснюють, що співробітники часто згадують організацію, в якій працюють, щоб підвищити популярність її бренду або власного профілю, однак, часто це приносить більше шкоди, ніж користі, а іноді навіть може порушити деякі внутрішні правила підприємства.

“Перед публікацією інформації про свою роботу або роботодавця спочатку слід ознайомитися з правилами використання соцмереж на робочому місці. Якщо їх немає або ви не розумієте, що ви можете робити і що ні, вам слід поговорити з представником відділу кадрів, який повинен бути в курсі всіх політик компанії”, – радять фахівці.

Безпечне використання програм

У компанії ESET підкреслюють, що навіть якщо роботодавці дозволяють співробітникам використовувати корпоративні пристрої в особистих цілях, це не означає, що ними можна розпоряджатися на свій розсуд.

Компанія і адміністратори повинні забезпечити використання надійних рішень з безпеки і ефективну стратегію реагування в разі атак, але, водночас, саме співробітники відповідальні за оновлення пристроїв кожен раз, коли з’явиться такий запит.

Також співробітникам слід знати про поширені схеми шахрайства, з якими можна зіткнутися в соцмережах. Відвідування сумнівних сайтів, які ставлять під загрозу корпоративні пристрої, може навіть призвести до звільнення.

“Щоб запобігти зараженню корпоративних систем програмами-вимагачами та іншими загрозами, остерігайтеся різних шахрайських схем в соцмережах, зокрема фішингових атак і небезпечних посилань”, – йдеться в повідомленні.

Крім того, співробітникам потрібно розуміти, що всі їхні дії в соцмережах можуть перевірятися і бути доступними системним адміністраторам організацій, в яких вони працюють.

“Пам’ятайте, корпоративні девайси контролюються адміністраторами вашого підприємства і підключені до мережі, тому багато ваших дій можуть перевірятися”, – додають в компанії.

Розголошення інформації

За даними ESET, поширення занадто великої кількості фото з робочого місця може ставити під загрозу фізичний захист компанії. Крім того, кіберзлочинці можуть використовувати інформацію про співробітника для маскування з метою викрадення його особистих даних.

Щоб знизити такі ризики, експерти рекомендують обмежувати і контролювати контент, що публікується в соцмережах на робочому місці, і перевіряти налаштування своїх соціальних мереж: не всі публікації повинні бути доступні всім, тому варто обмежувати доступ для користувачів, яких ви не знаєте або яким не довіряєте.

Фотографії з робочого місця

Також в компанії ESET попереджають, що на фотографії з робочого місця може випадково потрапити конфіденційна інформація, а тому слід бути особливо обережними з їх публікацією.

“У вас на столі можуть бути документи, що стосуються інтелектуальної власності роботодавця або корпоративних таємниць, на стікері – ваші облікові дані для входу в систему, або на екрані комп’ютера – конфіденційні дані клієнта. Все це може привести до порушення законів про регулювання даних, які змусять заплатити вашого роботодавця серйозні штрафи”, – пояснюють фахівці.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook