Високі ціни на газ в Україні змінять вартість продуктів: деякі здешевшають – прогноз – Київ Інфо

Високі ціни на газ в Україні змінять вартість продуктів: деякі здешевшають – прогноз

Експерт, серед іншого, спрогнозувала зниження ціни на яйця на 10%.

В результаті введення пільгових цін для виробників колишню вартість збережуть борошно, хліб, молоко і яйця. Решту чекає подорожчання, прогнозує аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.

Про це вона сказала в коментарі “Обозревателю”.

Зокрема, вона спрогнозувала зростання цін на фрукти та овочі, пояснивши це сезонним фактором і великими енерговитратами на їх зберігання.

“Тому слід очікувати зростання вартості традиційного для українців овочів борщового набору і яблук на 5-7%”, – говорить експерт.

За словами Литвин, дорогий газ для промисловості є основним драйвером зростання цін на продукти харчування в січні. При цьому вона уточнила, що деякі товари все ж можуть навіть знизитися в ціні.

“Виробники соняшникової олії увійшли до переліку підприємств, яким буде надана пільгова ціна на газ. Тому, швидше за все, ціна на даний вид продукту буде продовжувати коливатися в діапазоні +/- 3-5% в залежності від світової кон’юнктури”, – пояснює аналітик УКАБ.

Яйця, за прогнозом Литвин, подешевшають на 10% через те, що їх виробники також матимуть знижку на газ. Ще однією причиною зниження цін стане сезонне зменшення попиту на них.

Попри те, що виробники цукру не зможуть закуповувати газ за зниженою ціною, його вартість, ймовірно, не зміниться. Литвин пояснює це тим, що технологічний процес виробництва продукту в Україні вже практично повністю закінчився і більшість цукрових буряків перероблено.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook