Як зекономити на комуналці до 40 відсотків коштів – Київ Інфо

Як зекономити на комуналці до 40 відсотків коштів

В столиці відбувся інформаційний тур «Досвід міської громади Києва на шляху підвищення енергоефективності в житловому секторі». Всім зацікавленим показали  ОСББ, де найкраще використали кошти за міською програмою енергомодернізації «70 на 30».

На прикладі ОСББ «Оберіг на Позняках» та ОСББ «Київенерго» влада міста показала, як поєднати гроші за кредитами від міста «70 на 30» та урядовими «Теплими кредитами» та використати їх найбільш раціонально.   В будинках модернізували системи опалення, утеплили фасади, встановили LED-світильники у під’їздах і дворах, замінили вікна і двері на сходових майданчиках.

Будинки громади Києва мають сьогодні найбільш оптимальну модель проведення термомодернізації житла, – говорить заступник голови КМДА Петро Пантелєєв. –  У місті діє кілька програм співфінансування, де місто сплачує 70 відсотків вартості ремонтних робіт та  робіт з енергозбереження. Але ця програма діє ще й для будинків комунальних ЖЕКів, де ще не створено ОСББ. За три роки за міськими програмами утеплилися вже більше 200 будинків. Зараз у Києві впроваджується ще й механізм ЕСКО-контрактів у закладах бюджетної сфери і в житлових спорудах, діють урядові «Теплі кредити». Кияни мають значний вибір, як модернізувати свій дім, аби менше сплачувати за комуналку. Тому що енергомодернізований будинок, сплачує від 30 до 45 відсотків менше комірного, ніж не модернізований. 

Фахівці стверджують, що: зекономити на освітленні та опаленні можна, якщо: встановити вентиляцію з рекуперацією – 20 відсотків

утеплити дах – до 15 відсотків
замінити освітлення у під’їздах – до 90 відсотків
утеплити стіни – до 33 відсотків
встановити енергоефективні вікна і двері – до 23 відсотків
теплоізоляція трубопроводів – до 5 відсотків
утеплений підвал – до 7 відсотків
загальнобудинковий тепловий лічильник – до 30 відсотків
індивідуальний тепловий пункт з погодним терморегулятором– до 25 відсотків.

Як стати учасником столичної програми «70 на 30» можна докладно дізнатися у Центрі комунального сервісу КМДА
Все про «Теплі кредити» від уряду можна дізнатися у Call –центрі 044 2923257, або на сайті  http://saee.gov.ua
IQ Energy: http://www.iqenergy.org.ua  гаряча лінія 0 800 50 57 17

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook