Андрій Ярмак: Україна не тільки повторила помилки Італії, але ще й примножила їх – Київ Інфо

Андрій Ярмак: Україна не тільки повторила помилки Італії, але ще й примножила їх

Наші люди в Італії. Думки з епіцентру коронастихії.

Італія продовжує утримувати статус епіцентру коронавірусу. Кількість хворих там вже більша, ніж у Китаї, звідки, власне, й пішла епідемія, що паралізувала світ. Кількість загиблих за добу на Апеннінах в якийсь момент пішла на спад, але потім знову росла і знижувалась, тож казати про стабілізацію ситуації, на жаль, поки не можна. Багато українців, що перебували в Італії, вже повернулись до України, але є й такі, які досі перебувають у цій країні.

Один зі сміливців – економіст інвестдепартаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак веде власний популярний канал, в якому звітує про ситуацію в Італії та взагалі стан справ з пандемією у світі. У розмові з «Главкомом» Ярмак розповів, чому Україні вже запізно вивчати італійський досвід.

Як у зв’язку з пандемією змінився побут в Італії? Україна має готуватись до чогось подібного?

Змінився повністю і кардинально, оскільки італійці – дуже контактні люди, які при зустрічах цілуються, обіймаються, тиснуть руки. У них в ресторанах столики стоять впритул. Вони багато часу проводять з друзями, в ресторанах та кав’ярнях. Зараз все це неможливо.

Виходити з дому можна лише для того, щоб купити продукти або ліки. Мусиш йти до найближчого магазину, заповняючи відповідну форму перед виходом. Якщо ти відхилився від маршруту, то штраф за порушення карантину – до 3 тис. євро. Підприємства, які мають право працювати, видають своїм працівникам перепустки. Я виходжу двічі на тиждень за продуктами. Ну й можна бігати біля будинку – в межах одного кілометру. Я бігаю багато років поспіль, тому продовжую такі тренування зранку. Головне, щоб ти підтвердив, що знаходишся поряд з місцем проживання та не вештаєшся по вулиці без причини. Документи потрібні. Поліцейський має тобі надати форму для заповнення, якщо ти вийшов без неї.

Що з цінами, бо в Україні вони трохи підскочили на тлі паніки?

Ціни тут теж виросли на продукти харчування, які користуються підвищеним попитом. Але знизилися, наприклад, на свіжу ягоду, бо люди більше купують речі, що зберігаються довше.

Розповсюджується інформація, що Італією ширяться голодні бунти. Люди нібито відмовляються оплачувати товари на касах, бо не мають чим платити.

Це брехня, такі чутки ширять таблоїди.

Чи я якісь заходи підтримки для галузей, які страждають від епідемії найбільше – послуг та туризму?

Галузь туризму перестала існувати. Власники несуть втрати. Так, уряд планує різні пакети підтримки, але вони не перекриють втрат, хіба що, можливо, допоможуть уникнути банкрутства комусь з туристичних компаній. Зараз планують відтермінувати різні виплати тим, хто втратив роботу внаслідок цих подій. Але не пробачити – саме відтермінувати.

Те, що Україна знаходиться на європейській периферії, робить у нас італійський сценарій неможливим, попри велику кількість заробітчан, які в останні тижні повернулись звідти?

Я б не казав про периферію. Щодо сценарію Італії, то він в Україні є цілком можливим. Саме тому, що у нас чимало людей не люблять дослуховуватися рекомендацій влади чи фахівців, а вважають, що це стосується всіх, але не конкретно їх. В той же час українці значно менш контактні люди, менше бувають в публічних місцях, тому, з цієї точки зору, ризики нижчі.

Що очікує в цій ситуації на італійську економіку? Вона є однією з найбільших в Європі, але в той же час однією з найпроблемніших. Які наслідки ці негаразди можуть мати для ЄС?

Ніхто не зможе відповісти на це питання зараз, бо ніхто не знає, як довго триватиме жорсткий карантин не тільки в Італії, але в інших країнах ЄС. А це єдина система. Ще більше невизначеності для економіки Італії в тому, що відбуватиметься в США. Адже це важливий ринок збуту і головний фінансовий центр світу.

«МАУ була чи не останньою, яка припинила регулярні рейси до Мілану»

Якої найбільшої помилки припустилася Італія. На що варто звернути увагу Україні?

А вже занадто пізно вивчати досвід Італії, бо Україна не тільки повторила помилки Італії, але ще й примножила їх. Приміром МАУ була чи не останньою комерційною авіакомпанією, яка припинила регулярні рейси до Мілану. Італія пізно ввела жорсткий карантин – це головна її помилка. А Україна – ще пізніше.

Наскільки в Італії є сильною образа на ЄС, коли виявилось, що в цій ситуації кожен сам за себе?

Я не можу відповідати за Італію. Але зараз в інших країнах ЄС ситуація, переважно, не значно краще, або навіть гірша, ніж тут.

Чи дійсно однією з основних проблем Італії в ситуації з вірусом є велика кількість людей похилого віку, які є найвразливішими?

Це, скоріше, не проблема, а гордість, бо італійці живуть довше всіх інших націй Європи. Але вірус, схоже, найскладніше пережити саме старшим людям, і вони дуже вразливі. Крім того, люди і в 90 років в Італії не сидять дома – вони ходять пити каву, зустрічаються з друзями та родиною, і т.п. Тому, дійсно, це виявилося проблемою.

Чому саме країни півдня Європи страждають від епідемії найбільше? Саме цей пояс завжди вважався слабкою ланкою ЄС?

Не тільки південні – всі страждають. Більшість країн ЄС має дуже велику щільність та концентрацію населення. Тому вірус тут поширюється легше. Крім того, – це не Китай, де відбувається тотальний контроль всього з боку уряду. В цих країнах подібне неможливо. Тому й боротися з епідемією важче.

Ви вважаєте, що в Іспанії, яка зараз займає друге місце за кількістю хворих на коронавірус, проблеми будуть ще більшими, ніж в Італії. Чому саме Іспанія стала другою найбільшою жертвою в Європі?

Іспанія до останнього часу не запроваджувала карантину. Тому вже зараз кількість нових випадків в Іспанії перевищує найгірші цифри Італії, хоч там живе менше людей. І ці цифри стрімко зростають і будуть ще досить довго зростати, на жаль.

Ви вірите, що вірус вгамується ближче до потепління – десь у травні, на що багато хто сподівається?

Я не лікар, але більшість професійних лікарів-вірусологів, яких я читаю, вважають, що сезонність COVID-19 якщо і буде, то незначною. Відповідно, сподіватися на погоду та сезонність не варто, адже зараз цей вірус дуже активно розповсюджується у величезній кількості теплих та тропічних країн.

Є така популярна теорія, що краще кожному швидко перехворіти на вірус і спокійно жити далі. Наскільки вона є адекватною з точки зору досвіду італійців?

Найбільша проблема в тому, що поки не очевидно, що людина дійсно отримає імунітет після того, як переживе захворювання. Друге – це висока летальність цього вірусу серед людей старшого віку та тих, що мають хронічні хвороби. Серед таких людей в Італії помирає кожен четвертий-п’ятий. Ми можемо на це погодитися? Ми готові підписати вирок нашим батькам або хворим родичам? Ну й третя проблема – готовність системи охорони здоров’я: італійська система не впоралася з напливом людей до реанімацій. Тому всі й стараються сповільнити розповсюдження цього вірусу. Це дозволяє врятувати більше людей.

«США вже за тиждень матимуть більше хворих, ніж будь-яка інша країна світу»

Зараз у світі є кілька моделей протидії коронавірусу. Відносно ліберальні – США, Швеція, Британія (де досі відкрите метро), радикальні – Китай, Ізраїль, Франція, Індія… Яку золоту середину, аби мінімально зашкодити економіці, слід обрати Україні?

Всі ліберальні системи поступово перетворюються на радикальні. Британія теж говорила, що не буде нічого закривати, але поступово почала переводити на карантин школи, університети, закривати ресторани, паби, тощо. Аналогічно – США. І ці країни дуже високу ціну платять зараз за зволікання. США вже за тиждень матимуть більше хворих, ніж будь-яка інша країна світу.

Штати на цьому фоні роблять величезне вкидання в економіку – два трільйони доларів. Які наслідки це може мати для світу?

Це зараз неможливо точно спрогнозувати, бо є величезна кількість інших факторів, які ми не можемо оцінити. Скільки буде тривати локдаун, як буде розвиватися ситуація з цінами на нафту, що станеться з боргами країн, і т.п. Але я впевнений, що інфляція долара та євро будуть найвищими в історії. Отже, ваші долари, якщо вони у вас є, завтра будуть мати меншу вартість, ніж сьогодні. І не по відношенню до гривні, а в реальних вимірах.

Падіння цін на нафту зазвичай тягне за собою всю сировину. Яка доля чекатиме на український аграрний експорт – людство ж не припинить так саме споживати продовольство, як енергоносії?

Щодо різних категорій будуть різні наслідки. Стосовно продовольчих зернових споживання зростає, фуражних – знижується. Цукор – однозначно піде вниз. Овочі та фрукти – є різна ситуація у різних категоріях. Тому, якщо в цілому, то аграрна галузь – єдина з усіх галузей економіки світу, яка найменше постраждає від низьких цін на нафту та коронавірусу.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook