Без траншу МВФ уряд не зможе запровадити жорсткий карантин – Київ Інфо

Без траншу МВФ уряд не зможе запровадити жорсткий карантин

У разі запровадження в Україні жорсткого карантину уряду потрібно буде щомісяця витрачати 20 млрд гривень бюджетних коштів на підтримку бізнесу. Але таких грошей немає, їх ледь вистачає на пенсії та зарплати.

Про це розповів в ефірі телеканалу «Україна 24» ексзаступник міністра економіки України Павло Кухта, коментуючи, скільки грошей потрібно для підтримки підприємців при жорсткому карантині. «Дуже приблизно, на місяць така підтримка підприємців у галузях, по яких б’є локдаун – це близько 20 млрд грн. Цих грошей зараз немає в бюджеті України. Там грошей на межі, щоб виплачувати пенсії та зарплати», – сказаві він.

Кухта вважає, що для уряду єдиний вихід це «швидко розблокувати програму МВФ й отримати фінансування». «Але там час іде не на дні, а на години й, здається, цей час втрачено. До кінця грудня ми фізично не встигнемо. Думаю, що раніше січня, при найкращому сценарії, ми це не можемо отримати, а з огляду на те, що світові ринки сплять, то й січень, швидше за все, втратимо», – вважає він.

Тим часом в уряді активно розробляють план Б із протидії розповсюдження коронавірусу, якщо карантин вихідного дня не дасть очікуваного ефекту.

Раніше прем’єр Шмигаль пояснив, у якому випадку  буде запроваджено повний локдаун.

Через погіршення епідеміологічної ситуації, 11 листопада Кабмін запровадив в Україні загальнонаціональний «карантин вихідного дня», що попередньо діятиме з 14 до 30 листопада. У вихідні з 00:00 суботи до 00:00 понеділка будуть закриті ТРЦ, басейни, спортзали, кінотеатри, заклади харчування з організацією дозвілля. Ресторани і кафе працюватимуть лише на винос. Також заборонені планові госпіталізації.

У відповідь, представники ресторанного бізнесу провели акцію протесту поруч з будівлею Кабміну. А мер Львова Андрій Садовий відмовитися виконувати урядову постанову.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook