Чорновіл: Ідеї Тимошенко про «раду старійшин» і голосування через Фейсбук – неконституційні – Київ Інфо

Чорновіл: Ідеї Тимошенко про «раду старійшин» і голосування через Фейсбук – неконституційні

Запропоновані чинним Президентом Петром Порошенком зміни до Конституції, які стосуються, зокрема, європейських та євроатлантичних намірів розвитку держави, хоча й і побудовані на піарі, та з можуть бути проголосовані уже в цьому скликанні. Натомість те, що пропонує Юлія Тимошенко із «радою старійшин» та ледь не виборами через Фейсбук – неконституційно та нищить інститути демократії.

Про це в ефірі проекту «Гра Z вогнем» на телеканалі ZIK заявив політолог Тарас Чорновіл.

Обговорюючи запропоновані низко політиків зміни до Конституції, він наголосив: майже усі депутати, які йшли до скликання Верховної ради заявляли про наміри повного знаття недоторканності. Хоча й сам політолог зауважив, що, на його думку, цей імунітет все ж повинен частково зберігатись.

«У змінах до Конституції від Порошенка йдеться про зняття депутатської недоторканності та те, що стосується прагнень до НАТО та ЄС. Щодо другого, то, на мій погляд, зараз існує особлива загроза, тому нам справді потрібно зафіксувати такі речі. Що ж стосується зняття недоторканності, то це, нехай фальшивий та зманіпульований, однак все ж суспільний запит», – зауважив Чорновіл.

На його думку, саме ці два положення можна проголосувати навіть ще у цьому парламентському скликанні.

«Це дає свій ефект. Ми розуміємо, що це голий піар, однак він обернеться в реальні статті Конституції», – зазначив Чорновіл.

Натомість, на його думку, заяви про необхідність повної зміни Конституції на референдумі, до чого закликає, у тому числі і Юлія Тимошенко, не підкріплені законними діями.

«Це незаконно та неконституційно. Я не бачу у цьому механізму, окрім єдиного існуючого де, скажімо переписується цілий розділ про повноваження гілок влади», – зазначив Чорновіл.

Мовляв, якщо навіть тоді ухвалять закон про референдум, перед тим внісши туди норму, що уся Конституція а не її окремі положення можуть бути проголосовані на такому волевиявленні, це буде прямим порушенням законності та спробою узурпації.

«Це вже робила «Партія регіонів». Цього не можна робити», – підкреслив політолог.

Та у свою чергу, його опонент політичний експерт Костянтин Матвієнко зазначив: тут не йдеться про якусь революцію, а про послідовний механізм суспільної трансформації.

«До того ж це відбуватиметься лише в межах чинної Конституції. Тобто, буде Верховна Рада, вона матиме повноваження, щоб поступово внести усі необхідні зміни для того, що подальші дії виглядали абсолютно легітимними», – пояснив Матвієнко.

Та у свою чергу, Чорновіл зазначив: такі ідеї дійсно мають право на життя, однак сама Тимошенко висловлює «зовсім протилежні речі».

«Я від нею чую про зовсім інші зміни, наприклад, голосування народу мало не у Фейсбуці чи про якусь «раду старійшин», яка має вирішувати основні питання в державі. Вбачте, та це вже розбивання інститутів демократії», – підкреслив Тарас Чорновіл.

Як повідомлялось, минулого тижня Президент України Петро Порошенко закликав лідерів парламентських фракцій якнайшвидше розглянути запропонований ним проект змін до Конституції щодо закріплення у ній європейського та євроатлантичного напряму розвитку держави.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook