Держава платить 32 гривні на місяць, а “малює” тисячі: яку соцдопомогу отримують опікуни людей з обмеженнями – Київ Інфо

Держава платить 32 гривні на місяць, а “малює” тисячі: яку соцдопомогу отримують опікуни людей з обмеженнями

В такій ситуації опинилась і мати, яка щодня доглядає за важкохворою дитиною і тому більше ніде працювати не може.

Держава платить одну гривню в день людям, які роками і десятиліттями опікуються іншими людьми з обмеженнями: незрячими, з глухотою, прикутими до візка, або тими, хто взагалі не здатен себе обслуговувати. Вони їх годують, миють, змінюють підгузки, рухають, щоб не було пролежнів. В такій ситуації опинилась і мати, яка щодня доглядає за важкохворою дитиною і тому більше ніде працювати не може. Також цю сім’ю чиновники зарахували до забезпечених, бо нарахували їм віртуальні гроші. На папірчиках все правильно. І навіть коли людина отримує лише 32 гривні в місяць, на папері виявилося, що це – три тисячі.

 

Так, уже 24 роки день у день поруч із хворою Дар’єю Безкостою її мама Олена. Через важкий діагноз дівчина самостійно не може пересуватись і навіть говорити. Дівчина пише ногами картини, бере участь у численних виставках, бажає навчатись і вступила до училища. Даша – перша в Україні студентка з таким важким діагнозом. Мати – єдина, хто розуміє її мову та замінює дівчині і руки, і ноги.

Звичайний день мами Олени розпочинається о 6-й ранку і мало чим відрізняється од тисяч попередніх. Поки донька спить у неї є півтори-дві години щоби приготувати поїсти, прибрати та підігнати хатні справи. Далі все зосереджується навколо хворої Дар’ї. Помити, зачесати, перевдягти і нагодувати – це одна з найдовших процедур.

Навчання, годування, гігієнічні процедури, прибирання, а ще треба їжі вибігти купити – і так по колу 24 роки, без вихідних. На відміну од будинків-інтернатів, де персонал працює позмінно, а на утримання одного підопічного щомісяця держава виділяє в середньому 11 тисяч гривень.

Таких як Олена людей, держава називає бенефіціар. За те, що жінка постійно доглядає за донькою і через це не може піти на роботу, держава щомісяця “допомагає” компенсаційною виплатою у 32 гривні. Ці 32 гривні – така собі заробітна плата матері як доглядальниці, яка дає право на стаж та пенсію в майбутньому. А донедавна ще й соціальну допомогу, як малозабезпеченій родині.

Однак цьогоріч у виплаті сім’ї відмовили через новий механізм обрахування соцдопомоги. Згідно з постановою Кабміну від 23 липня тепер до сукупного доходу родини враховують монетизовану субсидію та віртуальну зарплатню доглядальника.

“Під час обчислення соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям враховується умовний дохід на рівні 0,5 мінімальної заробітної плати”, – пояснила заступниця директора департаменту соціального захисту населення Сумської міської ради Ірина Лагіренко.

Тобто, 32 гривні, які отримує мама-доглядальниця, раптом перетворюються на 2 тисячі 361. Олена очам своїм не вірить, коли дивиться в роздруківку Департаменту соцзахисту.

“За пів року вони нарахували мені ці віртуальні гроші 14 тисяч 169 гривень. А насправді ось за пів року – 200 грн. З податкової виписка 98 гривень і 98”, – каже мати дівчини з інвалідністю Олена Безкоста.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook