Електронні квитки у громадському транспорті Києва – Київ Інфо

Електронні квитки у громадському транспорті Києва

Влада Києва рапортують про перехід на електронний розрахунок за користування всім комунальним транспортом столиці, передає Ukr.Media.

Торги на поставку обладнання (бортових комп’ютерів, програмного продукту і валідаторів) вже пройшли, а сам старт намічений на “ось-ось”.

Деталі та офіційне оголошення про старт впровадження електронного квитка заплановано на 3 листопада, до цього ж є час розібратися, як відбуватиметься перехід і що потрібно зробити для комфортного переміщення на громадському транспорті столиці після цього переходу.

Загалом, короткий інструктаж, а також плюси і можливі мінуси нововведення.

З чого все почалося?

У січні 2017 року Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому законопроект, яким вводиться автоматизована система обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті, тобто – “електронний квиток”.

Основний зміст законопроекту – відмова від готівкового розрахунку і перехід на електронний квиток. В ідеалі озвучувалася повна відмова від звичайних квитків та готівкового розрахунку.

Що таке електронний квиток?

Постійні клієнти столичного метрополітену повинні були помітити досить численну групу пасажирів, які проходять турнікети з допомогою таких карт:

Подібна карта і очікує пасажирів наземного транспорту. В принципі, звикати киянам до такого почали вже давно завдяки ось цим карткам:

Тому лякатися виду пластикових карток в принципі не повинні.

Як буде виглядати єдиний електронний квиток, швидше за все, нам покажуть 3 листопада. Схема його використання проста: для легального проїзду на громадському транспорті квиток, а точніше штрихкод, потрібно при вході в салон прикласти до валідатору.

Що таке валідатор?

Офіційно це визначено так: валідатор — пристрій для перевірки документів на електронних носіях.

Більш простою мовою: валідатор – це такий електронний контролер-кондуктор: штука, до якої потрібно підносити свій електронний квиток, щоб відправитися в шлях на громадському транспорті. Тільки на відміну від живого кондуктора він не продає квитки, а лише перевіряє, і не кричить приємним жіночим або чоловічим басом: “Задня площадка! Передаємо за проїзд”.

Не зрозумів (-а)! Опишіть ситуацію, будь ласка!

Не питання. Зараз:Ви заходите в трамвай, тролейбус або автобус і перед вами відкривається два варіанти: 1) Ви чекаєте, поки, розпихаючи всі 180 342 людини, що вмістилися в транспорті, до вас підійде кондуктор, який вам продасть квиток, 2) В салоні кондуктора немає, тому ви самі, практично з криками “Це Спарта!”, распихиваєте всіх пасажирів з метою придбати квиток у водія.

Після змін:Валідатори будуть встановлені при вході в транспорт. Для оплати проїзду вам потрібно буде лише додати (вставити) свій електронний квиток, після чого інформація буде автоматично лічена і ви спокійно зможете їхати в заплановане місце, не побоюючись появи контролерів.

Важливо:Спочатку запланований єдиний електронний квиток для всього комунального транспорту. Тобто одна карта повинна буде діяти і в автобусі, і в тролейбусі, і навіть у метро.

За словами начальника департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА Юрія Назарова, зараз в Києві 1,5 тисячі одиниць наземного транспорту. Значна частина з них вже має необхідне обладнання. До кінця року обладнання отримають ще 500 автобусів, тролейбусів і трамваїв.

Коли запрацює ця система?

На даний момент, згідно з планом – це кінець грудня – початок січня. Але, термін поки що суто попередній. Найбільш ймовірно, що з 2018 року кияни почнуть їздити по-новому.

До речі. А що з “Карткою киянина” в такому випадку?

Влада заявляє, що власникам “Картки киянина” можна не турбуватися. У них є транспортний додаток, де у пенсіонерів закладені кошти на проїзд, а працездатним особам треба їх туди покласти.

Що робити пільговикам?

Після прийняття законопроекту в січні повідомлялося, що пільговики зможуть користуватися електронними квитками, адже цієї категорії їх надаватимуть безкоштовно. Відповідно, безкоштовний проїзд збережеться теж.

Я турист.Я не хочу купувати карту, але хочу користуватися транспортом

Для туристів, а також для людей, у яких немає безконтактної картки, і вони не горять бажанням купувати, буде передбачений одноразовий квиток з QR-кодом, який можна буде придбати в будь-якому iBox. Схема його використання така ж, як і у випадку з безконтактними картами.

Для чого це все робиться?

Офіційно: для оптимізації транспортних шляхів та детінізації ринку. Завдяки електронним квиткам місто зможе отримувати докладну статистику користування транспортом і зможе адекватно і оперативно реагувати у разі необхідності щось змінювати.

Так що поганого?

В принципі, багато позитивів, але поки є сумніви в здатності столиці до безболісного переходу. Більша частина українського суспільства не дуже сприйнятлива до будь-якого роду новацій у повсякденному житті, деяким навіть вдається налаштувати деякі новації під себе (як у випадку з однієї всесвітньо відомої службою таксі, спочатку працювала тільки по безналу, але потім подстроївшейся під українські реалії). Головне, щоб підсумком нововведень не стала ще більша завантаженість громадського транспорту. Подивимося.

Основний зміст законопроекту – відмова від готівкового розрахунку і перехід на електронний квиток. В ідеалі озвучувався повна відмова від звичайних квитків та готівкового розрахунку.

Подібна карта і очікує пасажирів наземного транспорту. В принципі, звикати кияни до такого почали вже давно завдяки ось цим карткам:

Пристрій для зчитування інформації з електронного квитка

 

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook