Гроші за соцопитування: шахраї придумали нову схему – Київ Інфо

Гроші за соцопитування: шахраї придумали нову схему

Українцям пишуть і телефонують з пропозицією оцінити роботу банку і завдяки цьому заробити до 17 тис. гривень. Вірусна реклама на ту ж тему активно поширюється в інтернеті.

Якщо ви отримали таку пропозицію, будьте дуже обережні. Саме так починається нова шахрайська схема, про яку дізнався кореспондент “Сьогодні” Георгій Марінов.

В одному з банків, від імені якого пропонують дармові гроші, вже чули про псевдоакціі. Кажуть, що служба безпеки фінустанови разом з кіберполіцією намагається заблокувати ресурси шахраїв.

“Шахраї можуть отримати доступ до банківських даних клієнта, а потім використовувати їх для своїх цілей або крадіжки грошей”, – відзначає представник пресслужби банку Олександр Жильцов.

Жертвою аферистів ледь не став киянин Андрій Камінський. Після проходження опитування його попросили ввести дані карти, включаючи секретний тризначний CVV-код. Це насторожило Андрія, і він не став давати інформацію шахраям.

Лише за місяць за допомогою цієї схеми шахраї виманили в українців більше 100 тис. гривень, підрахували кіберексперти.

“Жоден банк ніколи не проводить ніяких соціологічних опитувань, анкет за гроші. Нічого подібного немає. Якщо вам пропонують взяти участь в такому опитуванні, однозначно ви маєте справу з шахраями”, – попереджає експертка з психологічної кібербезпеки Наталія Бугайова.

А перш ніж спокушатися акційними пропозиціями, перевіряйте їх походження. Всі акції, які пропонує банк, повинні були згадані на офіційному сайті.

І пам’ятайте: ніхто не має права вимагати від вас таку інформацію:

номер телефону, до якого прив’язана карта;
пін-код;
CVV-код.
Якщо ж ви натрапили на вимагачів, звертайтеся в кіберполіцію. Це допоможе оперативніше викрити зловмисників.

Нагадаємо, раніше шахраї придумали ще один гачок, на який ловлять довірливих українців. Аферисти користуються непростим становищем через пандемію COVID-19 і пропонують гроші нібито від держави на комуналку, медичні послуги, імпортні товари або невикористані медичні послуги.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook