Хто такий Андрій Мотовиловець, який очолив партосередок “слуг” Київщини замість Дубінського – Київ Інфо

Хто такий Андрій Мотовиловець, який очолив партосередок “слуг” Київщини замість Дубінського

Хто такий Андрій Мотовиловець, який очол…

Неділя, 14 березня, виявилась своєрідно вихідною для позафракційного народного депутата Олександра Дубінського: його знову і наполегливо “попросили на вихід” з посади голови Київської облорганізації партії “Слуга народу”. Дубінський з відповіддю не забарився і оголосив повідомлення про свій “виліт” фейком, проте відповідні повідомлення вже розміщені на офіційних ресурсах “слуг”, та й ім’я наступника відоме – ним став Андрій Мотовиловець. Depo.Київ розповідає, чим відомий новий очільник Київської обласної організації партії “Слуга народу”.

Біографія та політична кар’єра

Андрій Мотовиловець народився 29 квiтня 1982 року у Києві. Закінчив економічний факультет Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана.

Був радником Міністра інфраструктури Володимира Омеляна на громадських засадах. Учасник проекту “Люди важливі”.

У 2016 році приєднався до команди, яка створювала друге крило ProZorro — компанію, яка продає державне майно – ProZorro.Продажі. З 2018-го – перший заступник директора ДП “Prozorro.Продажі”. Раніше – операційний директор там само.

У 2019 році був обраний народним депутатом ІХ скликання від партії “Слуга народу” під номером 93 у списку як безпартійний. Член однойменної фракції. Член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

У березні 2020-го року виступив проти створення консультативної ради в Тристоронній контактній групі за участі представників ОРДЛО, незважаючи на позицію фракції “Слуга народу”. Мотовиловець був одним з підписантів звернення до президента Володимира Зеленського про недопуститмість входження представників окупаційних органів влади Російської Федерації, які діють в ОРДЛО.

 “Українське законодавство унеможливлює визнання в будь-якій формі будь-яких органів влади так званих ЛНР, ДНР, ОРДЛО і таке інше. Усі переговори щодо забезпечення прав та інтересів громадян України, а також щодо припинення збройної агресії повинні вестись винятково з Російською Федерацією та її представниками. Легітимність представників так званих ОРДЛО може бути визнана лише в тому разі, якщо вони призначені законними представниками України чи законними органами влади нашої держави”, – йшлося у зверненні.

У Мотовиловця є троє дітей:сини Леонід, Артур та донька Марта. При цьому даних про дружину немає, але у декларації за 2019 рік у графі “інформація про членів сім’ї суб’єкта декларування вказано Анастасію Михайлівну Майкову – серед “осіб, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі”, тож, ймовірно, йдеться про цивільний шлюб.

Декларація

У 2019-му році у Мотовиловця була столична квартира площею 94,7 кв.м, набута ще 1997 року, проте він є лише співвласником частки в 20%. Інші такі самі частки належать Потаповим – Світлані Миколаївні, Денису Петровичу, Петру Володимировичу та Бескин Наталії Вікторовні. Також він задекларував годинник Omega, набутий ще 2015 року. Разом з Анастасією Майковою він володів ще однією квартирою в Києві площею 87 “квадратів”.

У родини є авто “Міні Купер” 2011 року, але в декларації не вказано, кому воно належить. 

Майкова володіє 80% акцій ТОВ “Восьминіг”, яке надає послуги стратегічного консалтингу.

Іншого майна Мотовиловець не задекларував.

З доходів Мотовиловець при звільненні з “Прозорро” у 2019-му заявив зарплату у 1 119 995 грн та скромні відсотки невідомого походження у 893 грн. Що стосується грошових активів, то в 2019 у Мотовиловця було 112 000 доларів США та 950 000 гривень, все – готівкою. У щорічній декларації перелік грошових активів був помітно більший.

Скандали, в яких згадувалось ім’я Мотовиловця

У липні 2020-го в ЗМІ потрапили так звані “плівки Халімона”, на записах яких нардеп Павло Халімон нібито вимагає хабар у розмірі 40 млн грн за сприяння у веденні аграрного бізнесу на Чернігівщині. У записах також фігурує Мотовиловець.

Як свідчить розслідування програми “Схеми”, до НАБУ з заявою щодо можливого вчинення злочину нардепом Халімоном 21 липня 2020 року звернувся експарламентар та аграрний бізнесмен Олег Дмитренко. Він повідомив, що записував на диктофон телефонні розмови та зустрічі з депутатом Халімоном та його довіреною особою – іншим підприємцем Сергієм Селютіним. Ці записи свідчать про те, що вони пропонували йому вирішення проблем з правоохоронцями та сприятливі умови для ведення аграрного бізнесу у Чернігівській області в обмін на 40 мільйонів гривень.

Зустрічі та телефонні дзвінки відбувались упродовж липня. За словами Дмитренка, одна із зустрічей відбулася 15 липня в Офісі президента, на ній були присутні Халімон та його однопартієць Андрій Мотовиловець. На записах чоловік з голосом, схожим на голос Халімона, говорив: “…щоб нам з вами не псувати стосунки, оскільки ми живемо з вами в одному регіоні, і наші діти ходять разом в школу і таке”.

Пізніше і Халімон, і Мотовиловець підтвердили, що така зустріч була. За словами нардепів, тоді вони, навпаки, обговорювали доведення до банкрутства держпідприємства “Івківці” на Чернігівщині, з яким за контрактами веде бізнес ексдепутат Дмитренко.

Мотовиловець також “засвітився” в історії з “побиттям депутатки” від “Євросолідарності” Марії Іонової. У липні 2020 року під час розгляду законопроєкту “Про вищу освіту”стався конфлікт між депутатами з фракцій “Європейська солідарність” і “Слуга народу”. Згодом у “ЄС” заявили, що народний депутат Андрій Мотовиловець підняв руку на депутата Марію Іонову.

Сам Мотовиловець це заперечив, зауваживши, що готовий переказати 100 тис. грн у благодійний фонд, якщо його провина буде доведена. Заступниця голови ВР Олена Кондратюк звернулася до Регламентного комітету з вимогою розглянути неетичну поведінку депутата Мотовиловця через застосування ним сили до депутатки Іонової. 

Через тиждень після інциденту Мотовиловець з парламентської трибуни вибачився перед депутаткою, що “торкнувся її руки”. 

“Сталася прикра подія – під трибуною була штовханина, і я прошу вибачення у Марії Миколаївни Іонової за те, що торкнувся вашої руки. Прошу мені вибачити”, – сказав Мотовиловець. 

Співголова фракції партії “Європейська солідарність” Ірина Геращенко, заявила що і Іонова, і фракція приймають вибачення.

У листопаді 2020 року Мотовиловець під час інтерв’ю інтернет-виданню “Бабель” заявив, що навесні до Китаю за медикаментами літав другий літак “Мрія”. Так він пояснив появу президента Зеленського 23 квітня 2020 року на летовищі Гостомель під час зустрічі літака з комерційним вантажем для відомої торгівельної мережі. 

“У нас є два літаки “Мрія”: один, який зараз постійно літає, другий, який завжди стояв. І замовлення “Епіцентру” дозволило підняти “Мрію” номер два й полетіти в Китай”, – сказав Мотовиловець.

В “Антонові” заявили, що існує лише один екземпляр “Мрії”, а другий колись починали будувати, але так і не закінчили. “На підприємстві збереглися агрегати для побудови другого екземпляра: фюзеляжу, консолі крила, хвостового оперення. У свій час активно обговорювалася можливість його добудови, але проєкт так і не був реалізований”, — пояснили на підприємстві.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook