«Карпатсмоли» можуть зупинитися – Київ Інфо

«Карпатсмоли» можуть зупинитися

Одне з провідних підприємств хімічної промисловості західної України – ТОВ «Карпатсмоли» (м. Калуш, Івано-Франківська обл.) – може зупинитися. Причина – демпінговий імпорт з Росії, повідомляє агенція новин galka.if.ua.

Калуська міська рада на своїй останній сесії обговорила ситуацію, що склалася навколо ТОВ «Карпатсмоли» єдиного в Україні виробника КФС – карбамідних смол (необхідного компонента для деревообробної промисловості, зокрема, при виробництві деревостружкових плит). ТОВ «Карпатсмоли» виробляє карбамідоформальдегідний концентрат (КФК) з сировини, що закуповується в Росії; потім на власних потужностях підприємство виробляє з КФК кінцевий продукт – карбамідні смоли (КФС).

Зокрема, як повідомили ЗМІ за підсумками засідання Калуської міської ради, підприємство витісняють з внутрішнього ринку демпінговим імпортом з Російської Федерації, який практично поставив на межу виживання ТОВ «Карпатсмоли» (що за іронією долі також має російські корені).

Нагадаємо, в минулому році ТОВ «Карпатсмоли» зверталося до Мінекономіки з вимогою провести антидемпінгове розслідування та запровадити мита на імпорт карбамідних смол походженням з Росії.

Коментуючи можливі негативні наслідки таких заходів і прагнучи до об’єктивної оцінки, генеральний директор ТОВ «Карпатсмоли» Галина Перегіняк зазначила, що введення антидемпінгових мит на імпорт КФК і КФС з Росії напевно спричинить подорожчання деревної плити українського виробництва в межах 4% (відповідно до інформації, наданої незалежним аналітичним агентством).

В очікуванні введення загороджувальних мит і – як наслідок – скорочення імпорту карбамідних смол підприємство також здійснило капітальну модернізацію основних потужностей. Модернізація на калуському підприємстві була проведена в стислі терміни компанією ТОВ «Оланд Промтехмонтаж» (м. Москва, РФ).

Як повідомляється на офіційному сайті російського підрядника, капітальна модернізація включала між іншим проектування і монтаж обладнання на виробництві КФК, облаштування складів сировини (метанолу) і монтаж обладнання (зокрема насосної станції для перекачування метанолу), проектування та монтаж інженерних комунікацій і систем, а також підготовку робочого проекту та монтаж складу готової продукції (карбамідної смоли).

Як повідомили ЗМІ, Калуська міська рада вирішила звернутися до уряду з проханням усунути нечесні на думку депутатів умови конкуренції на ринку. У зверненні деякі депутати наголосили, що в разі відмови запровадити антидемпінгові заходи ТОВ «Карпатсмоли» змушене буде зупинити виробництво і звільнити працівників. У результаті будуть втрачені висококваліфіковані кадри, припиниться надходження податків, зокрема до міського бюджету Калуша, а Україна втратить унікальне виробництво і буде цілком залежна від імпорту з Росії.

Довідка. ТОВ «Карпатсмоли», за даними галузевого видання «Новая химия» (Росія) підконтрольне групі компаній «Ай Прайз» (ЗАТ «Ай Прайз Менеджмент», Російська Федерація) – цей факт дещо змінює вектор антидемпінгового розслідування і вже сам по собі може викликати певні питання з боку контролюючих органів. Цю ж інформацію наводить і видання «Український тиждень» (Україна).

Інші авторитетні ЗМІ, зокрема видання «Дело», також пов’язують ТОВ «КарпатСмоли» з російським мільярдером Андрієм Раппопортом та російською ж компанією UFG Asset Management (один з акціонерів російського «Яндекса» / холдинг Mail.ru Group; Yandex і Mail.ru заборонені в Україні).

Після ініціювання антидемпінгового розслідування ТОВ «Карпатсмоли» змінило власників на громадян Естонії Крістель Меос, Антона Ганса й Ааво Коппеля (кіпрська компанія Astrachem Limited передала майже весь пакет акцій зазначеним особам восени 2017 року). Ці особи є фактичними власниками Zenith Family Office – естонської компанії, що спеціалізується на виведенні капіталу з країн СНД. За даними відкритих джерел, засновники Zenith Family Office ведуть спільний бізнес з нинішніми топ-менеджерами UFG Asset Management ще з 90-х років (починаючи від банківської групи Hansabank і Evli Greater Russia Fund / Evli Group – нова назва: AS Talinvest Suprema Securities). Естонські ЗМІ пишуть, що засновники Zenith Family Office також мали стосунок до російсько-естонського енергетичного проекту мільярдера Андрія Раппопорта Estlink.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook