Керувати природними стихіями планує Китай – Київ Інфо

Керувати природними стихіями планує Китай

Уряд Китаю запланував розширити програму штучної зміни погоди.

Як повідомляє CNN, до 2025 року країна збільшить свій випробувальний полігон до 5,5 мільйонів кв. км.

Згідно із заявою, Китай буде мати «розвинену систему зміни погоди» до 2025 року завдяки проривам у фундаментальних дослідженнях і ключових технологіях, а також поліпшенням в «комплексній профілактиці кліматичних ризиків».

У найближчі п’ять років загальна площа, вкрита штучним дощем або снігопадом, досягне 5,5 мільйона квадратних кілометрів, а на понад 580 000 квадратних кілометрів будуть встановлені технології придушення граду. У заяві додається, що програма допоможе в ліквідації наслідків стихійних лих, сільськогосподарського виробництва, екстреному реагуванню на лісові й лугові пожежі, а також в боротьбі з незвично високими температурами або засухами.

Країна вже давно вдається до технологій зміни погоди, проте таке велике розширення може потягнути за собою конфлікти з прилеглими країнами, наприклад, з Індією. Сільське господарство якої, сильно залежить від сезону мусонів, який став непередбачуваним через зміни клімату. Експерти в Індії стурбовані тим, що Китай може використовувати свою здатність контролювати дощ і снігопад як зброю.

«Відсутність належної координації в діяльності по зміні погоди може призвести до звинувачень у” крадіжці дощу “між сусідніми регіонами», – відзначають дослідники, такі рішення не повинні прийматися на рівні тільки однієї країни.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook