Конвеєр смерті під музику з гучномовців: Як Бабин Яр став місцем знищення київських євреїв (ФОТО) – Київ Інфо

Конвеєр смерті під музику з гучномовців: Як Бабин Яр став місцем знищення київських євреїв (ФОТО)

Підготовка до “остаточного вирішення єврейського питання” забрала у нацистів, що захопили місто на початку осені 1941-го, зовсім небагато часу. У місто німецькі війська зайшли 19 вересня, а вже на 29 та 30 вересня припав пік винищення єврейського населення в Бабиному Яру. За два дні у найбільшому байраку Києва була знищена 33 771 людина. 

Конвеєр смерті під музику з гучномовців:…

Підриви Хрещатика та перевезення у “безпечне місце”

Радянська армія залишила Київ довго – більш ніж двомісячна битва за Київ добряче призупинила переможну ходу Вермахту і відтягнула його сили від наступу на Москву, зробивши неабиякий внесок у зрив захоплення столиці СРСР, проте Київ втримати не вдалось: 19 вересня нацисти увійшли у місто. А вже за п’ять днів, 24 вересня, у самісенькому центрі української столиці, пролунали потужні вибухи, які були заздалегідь підготовлені силами підривних загонів НКВС. Внаслідок вибухів та подальшої кількаденної пожежі – водогін був виведений з ладу, пожежні рукави різались невідомими радянськими “небайдужими” – чимала частина довоєнного Хрещатика була знищена.

Бабин Яр – Багатотисячний конвеєр смерті: Історія масових розстрілів в Бабиному Яру (ФОТО)

Палаючий Хрещатик 24 вересня 1941 року 

Командування нацистів тут же скористалось ситуацією, звинувативши у вибухах київських євреїв. Формальність у вигляді звинувачення використовували як привід для масового знищення єврейського населення – нині ці події Другої світової війни відомі як Голокост.

Бабин Яр – Багатотисячний конвеєр смерті: Історія масових розстрілів в Бабиному Яру (ФОТО)

Зруйнований Хрещатик 

До війни в столиці мешкало близько 50 тисяч євреїв. Після початку німецько-радянської фази Другої Світової війни багато хто з них евакуювався на схід, інші пішли воювати на фронт, а більшу частину, яка залишилась в місті — розстріляли. Слід зазначити, що на момент захоплення Києва політика німців щодо юдеїв на окупованих територіях вже була добре відома, тож майбутнє винищення було прогнозоване. Втім, радянське керівництво рятувало себе і станки, підприємств, евакуйованих в тил. Простих євреїв здали ворогу на вірну загибель. 

Після вибухів на Хрещатику німці захопили дев’ять відомих равинів Києва та наказали їм зробити оголошення про те, що “після санітарної обробки всі євреї та їхні діти, як елітна нація, будуть переправлені в безпечні місця”. В кінці місяця, 27-28 вересня по всьому Києву розклеїли оголошення, які говорили, що всі євреї мають прибути 29 вересня на перетин вулиць “Мельниковой” (Мельникова, нині Іллєнка) та “Доктерівської” (Дехтярівської), що на Лук’янівці, взяти з собою документи, цінні речі та теплий одяг. За непокорення наказу — розстріл. Також розстріл чекав на тих, хто займе житло євреїв та присвоїть речі в залишених квартирах. 

Бабин Яр – Багатотисячний конвеєр смерті: Історія масових розстрілів в Бабиному Яру (ФОТО)

Оголошення про збір євреїв 29 вересня 

Конвеєр смерті 

Нацисти обрали Бабин Яр в якості місця для масових розстрілів не випадково: там було багато ровів та ярів, що полегшувало завдання для окупантів та їхніх катів — їм не довелося виривати великі могили для тисяч трупів. Крім того, яр був віддалений від центру міста, тож було простіше приховати розстріли від зайвих очей та не було чутно пострілів.  

Бабин Яр – Багатотисячний конвеєр смерті: Історія масових розстрілів в Бабиному Яру (ФОТО)

Загалом перший розстріл в Бабиному Яру провели ще 27 вересня, коли було страчено 752 пацієнти психіатричної клініки ім. Павлова, розташованої неподалік. Наймасовіші же страти євреїв відбувались 29-30 вересня – тоді в Бабиному Яру встановили заставу з кацелярією.

Так звана “Дорога смерті”, якою пройшли десятки тисяч євреїв 29 вересня 1941 року, пролягала від Лук’янівської площі по вул. Мельникова до перших воріт Єврейського кладовища, далі – на вул. Кагатну (нині – сім’ї Хохлових), потім – по вул. Табірній (нині – Дорогожицькій). Біля входу до Братського кладовища у євреїв відбирали гроші, коштовності, документи, а також наказували залишати речі й верхній одяг. У кінці Братського (Воїнського) кладовища (нині – територія телевежі) люди повертали у прохід між огорожею кладовища та краєм яру. Розстріл відбувався на майже півкілометровому відтинку урочища, який починався поблизу місця, де нині стоїть пам’ятник жертвам Бабиного Яру 1976 року, а закінчувався за теперішньою станцією метро “Дорогожичі”. Людей змушували роздягатися догола та спускатися у байрак, де клали долілиць, шар за шаром, а вздовж рядів ішли німецькі поліцейські й вбивали приречених пострілами в потилицю.

Бабин Яр – Багатотисячний конвеєр смерті: Історія масових розстрілів в Бабиному Яру (ФОТО)

Також євреїв виводили на край яру, навпроти них була розташована платформа з кулеметником, який розстрілював жертв. Все це жахливе дійство відбувалось під музику з гучноприймачів, крики жертв та лайку наглядачів. Над Бабиним Яром кружляв літак, з якого спостерігали за стратою.

Масове вбивство євреїв поставили на потік — це був справжній конвеєр. Одна група німців була відповідальною за розстріли, друга викладувала тіла, третя сортувала цінні речі, а четверта охороняла тих, хто очікував на смерть. Тільки за 29 вересня нацисти розстріляли понад 20 тисяч людей.

Бабин Яр – Багатотисячний конвеєр смерті: Історія масових розстрілів в Бабиному Яру (ФОТО)

Загалом в Бабиному Яру знищили, за різними підрахунками, від 70 000 до 150 000 людей, на Нюрнбергському процесі в 1946 році радянська влада оцінювала кількість жертв у 100 000 людей. Історики також називають цифри в 90-100 тисяч, з яких 65-70 тисяч були євреями.

Хто проводив розстріли

Нюрнберзьким трибуналом було встановлено, що розстріли проводила Зондеркоманда 4а Айзнатцгрупи С під керівництвом штандартенфюрера СС Пауля Блобеля, допомагали їм 45-й та 303-й батальони німецької поліції. Безпосередньо розстріли проводили 45-батальон та згадана Зондеркоманда, 303-й батальон охороняв периметр. 

Бабин Яр – Багатотисячний конвеєр смерті: Історія масових розстрілів в Бабиному Яру (ФОТО)

Штандартенфюрер СС Пауль Блобель

Берлінський історик Вольфганг Бенц зазначав, що Айзнатцгрупи з самого початку створювались в якості так званих ескадронів смерті. Вони супроводжували Вермахт та “вичищували небажані елементи” на окупованих територіях. 

Американський історик Тімоті Снайдер зазначав, що в організації і проведенні масових розстрілів брали участь не тільки представники СД та СС, але й звичайні німецькі поліцейські, офіцери та солдати Вермахту. 

Діяльність нацистський Айзнатцгруп розслідували під час окремого судового процесу на Нюрбернзькому трибуналі, деяких керівників підрозділів засудили як військових злочинців. Один з підсудних нацистів Курт Вернер, якого судили в Нюрнберзі, заявив, що німецьких офіцерів “змушували” робити “брудну роботу”, а також “жалівся”, що це коштувало їм “великих нервів”. 

Демонстрація безжалю 

Історик Тімоті Снайдер зазначав, що Бабин Яр став для нацистів своєрідною демонстрацією того, що вони здатні на все. Німці за два дні безжально фактично знищили все єврейське населення великого європейського міста. Історик Вольфган Бенц заявив, що масові страти євреїв почались не в газових камерах Освенцима, оскільки вже в 1942 році було розстріляно щонайменше 500 тисяч євреїв. 

Масові розстріли в Бабиному Яру продовжились масові і після 30 вересня – серед жертв були роми, пацієнти психіатричних лікарень, підпільники, військовополонені з радянської армії. Ці страти були не настільки масштабними, але проводились регулярно до звільнення міста в листопаді 1943 року. 

А окрім Бабиного Яру масові розстріли євреїв продовжувались в Одесі, Дніпрі, Вінниці та інших містах України…

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook