Курбан-Байрам 2019: історія, традиції та святкування в Україні – Київ Інфо

Курбан-Байрам 2019: історія, традиції та святкування в Україні

З 11 до 15 серпня у 2019 році мусульмани всього світу відзначають Курбан-Байрам – одне з двох головних ісламських свят у році. Його ще називають святом жертвоприношення.

Курбан-Байрам настає через 70 днів після ще одного найважливішого свята в ісламі – Ураза-байраму.

Для визначення дат обох свят мусульмани використовують місячний календар, відповідно до якого літочислення ведеться від 16 липня 622 року нашої ери – саме тоді пророк Мухаммед і перші мусульмани переселились з Мекки до Медіни.

У григоріанському календарі дата свята щороку змінюється. Курбан-Байрам 2018 святкували з 21 до 25 серпня, а у 2019 році святкують з 11 до 15 серпня.

Історія свята

У дні Курбан-Байраму в долині біля священного для мусульман міста Мекка, що в Саудівській Аравії, паломники приносять в жертву тварин.

Жертвопринесення відбувається у пам’ять про те, як пророк Ібрагім хотів принести в жертву Аллахові свого сина Ісмаїла, але Всевишній послав архангела Джабраїла з баранцем і врятував життя сина Ібрагіма.

Курбан Байрам 2018

Традиції Курбан-Байраму

У день початку Курбан-Байраму мусульмани вдягаються у святковий одяг світлих тонів і збираються у мечетях на святкову молитву.

Після ранкової молитви вже за межами мечеті у спеціально відведених місцях здійснюється ритуал жертвопринесення.

Кожен мусульманин мусить зарізати вівцю, корову чи верблюда, а кров тварини обов’язково має збризнути землю, але не камінь чи асфальт. Так віддають данину родючості землі.

Початок Курбан-Байраму є кульмінацією Хаджу – паломництва до Мекки, яке кожен спроможний на це мусульманин повинен здійснити хоча б раз у житті.

Мекка Іслам Кубран-Байрам

Курбан-Байрам в Україні

В усіх мечетях України 11 серпня вранці відбувалися святкові молитви. Урочистості розпочалися й о 8 годині в Ісламському культурному центрі Києва та продовжилися у парку імені Пушкіна. Мовиться про концерт, ярмарок, частування гостей, стрільбу з лука та інші спортивні змагання.

Планується, що у святковий день до мечеті Ісламського центру завітають понад чотири тисячі мусульман, серед яких і дипломати та бізнесмени.

Верховний Муфтій України шейх Ахмед Тамім проголосить молитву за добробут та мир в Україні у Соборній мечеті Ар-Рахма. Там також очікують 4-5 тисяч вірян.

 

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook