Київ пересадять на електробуси: Що відомо про відмову столиці від дизеля – Київ Інфо

Київ пересадять на електробуси: Що відомо про відмову столиці від дизеля

Київ пересадять на електробуси: Що відом… Електробуси в Києві

Комісія Київради узгодила реалізацію проєкту екологічних інвестицій, який передбачає закупівлю автобусів з електродвигунами. Столиця отримає 20 нових електробусів, які замінять старі дизельні автобуси. 

Київ отримає електробуси за Кіотським протоколом (міжнародна угода про обмеження викидів в атмосферу парникових газів) в рамках зелених інвестицій. Проєкт не передбачає виділення коштів з бюджету, тому столиці потрібно буде боротись за ці кошти на конкурсі.

Депутат Київради Євгенія Кулеба зазначила, що електробуси зменшать викиди газів в атмосферу та покращать екологію міста. Вона також каже, що доцільніше запустити новий транспорт на лівому березі, оскільки там курсує менше тролейбусів.

Перший електробус з’явився в Києві ще в 2018 році. Він працює на маршруті №599 від метро Харківська до вулиці Шептицького. Такий електробус розрахований на перевезення 81 пасажира, а його максимальна швидкість складає 70 км/год.

Електробуси в Києві

Які плани на майбутнє

Протягом 2021-2023 років у Києві планують поступово закуповувати електробуси на маршрути громадського транспорту та створювати необхідну для них інфраструктуру.

Електробуси в Києві

Заступник голови КМДА Олександр Густєлєв пояснив, чому сьогодні місто не закуповує електробуси масово: “Закупівля електробусів вимагає створення “з нуля” дорогої інфраструктури з обслуговування та експлуатації таких машин. Крім того, треба врахувати, що електробуси містять батареї, які після завершення терміну експлуатації потребують утилізації. На сьогоднішній день в Україні немає промислових потужностей з утилізації таких деталей, а сама процедура дорога”.

Також варто нагадати, що в рамках Національної транспортної стратегії в Україні планують до 2030 року повністю замінити весь міський громадський транспорт на електричний і створити відповідну інфраструктуру для цього.

Чому електробуси важливі для міста

Електричні автобуси не тільки поліпшать екологічну ситуацію в місті, але й можуть допомогти у вирішенні транспортного колапсу. Завдяки смугам громадського транспорту вони зможуть швидко рухатись без зупинок.

На думку експертки з транспорту ГО “Екодія” Ірини Бондаренко, якщо електобуси як громадський транспорт дозволять “перемкнути” людей з власних автівок на електротранспорт, що значно поліпшить ситуацію з заторами. 

Сьогодні всі провідні виробники автобусів в Європи мають в своїй модельному ряду машини на електротязі. Лідером з виробництва електробусів в Європі стала компанія “VDL Bus & Coach” з Нідерландів. Вона виготовила 386 автобусів на електричній тязі і таким чином посіла 22,5% європейського ринку електробусів. Статистика свідчить, що кожен восьмий автобус у Європі зараз електричний. 

Також у 2018 році найбільший мегаполіс Китаю, місто Шеньчжень, повністю перевів громадський транспорт (а це 16359 одиниць техніки) на електрику. Поступово від автобусів з ДВЗ відмовляються й інші китайські міста.

Ще до приходу COVID-19 були озвучені впевнені прогнози, що до 2030 року на електричні автобуси може припадати до 60% нових реєстрацій в Європі. 

Запровадження електробусів має низку переваг, серед яких дешевість електроенергії у порівнянні з паливом, нульове забруднення міського повітряного простору, зниження загальноміського шумового фону та відсутність потреби будувати лінію електропередач і прокладати рейки, як для тролейбусів і трамваїв. 

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook