Майже нереально: Кличко прокоментував можливість масового ПЛР-тестування у Києві – Київ Інфо

Майже нереально: Кличко прокоментував можливість масового ПЛР-тестування у Києві

Потрібні велика кількість тестів, пересувні лабораторії, фахівці, які в них працюватимуть

Зробити масове ПЛР-тестування в Україні сьогодні – майже нереально через високу вартість, особливо у Києві з кількамільйонним населенням. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив під час онлайн-брифінгу.

“Як нещодавно заявив прем’єр-міністр, уряд готує проект масового тестування. Його нібито хочуть провести у Києві та всіх великих містах України. На думку фахівців, таке тестування може виявити понад 25-30% безсимптомних носіїв вірусу. Але таку ініціативу уряду реалізувати буде нелегко. Зробити ПЛР-тести одразу мільйонам людей в Україні сьогодні майже нереально. По-перше, у нас немає такої кількості тестів. По-друге, потрібні пересувні лабораторії, фахівці, які в них працюватимуть. І, на жаль, таких можливостей у держави я на сьогодні не бачу”, – завив Кличко.

Він нагадав, що Київ робить найбільшу кількість тестів з усіх міст України – понад 400 на 100 тис. населення.

Мер столиці також відповів на запитання щодо можливого масового тестування на коронавірус у Львові. І чи не планує Київ окремо провести таке тестування.

“Наскільки я знаю, поки що масового тестування у Львові не передбачають. Адже, згідно з рекомендаціями ВООЗ, щоб воно було ефективним, треба провести декілька хвиль тестування всього населення. Тільки для одного Львова це коштуватиме приблизно 500 млн грн. Не враховуючи вартості організації тестування. Можете уявити, скільки на це потрібно коштів столиці, де населення в кілька разів більше? Тому такі речі можна робити в масштабах країни, а не того чи іншого міста. Тоді масове тестування буде виправданим”, – зазначив Кличко.

Раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив про відсутність необхідності обов’язково проходити ПЛР-тестування під час встановлення діагнозу Covid-19 — для цього достатньо і клінічних ознак.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook