Міграція створює дисбаланс на ринку робочої сили в Україні – НБУ – Київ Інфо

Міграція створює дисбаланс на ринку робочої сили в Україні – НБУ

Трудова міграція створює дисбаланс на ринку робочої сили в Україні та примушує українські підприємства підвищувати заробітні плати працівникам, що робить їхню продукцію менш конкурентоспроможною.

Про це розповів директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу Національного банку України Сергій Ніколайчук, повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці в Facebook.

“Останні 2-3 роки у нас трудова міграція дійсно посилилася, особливий поштовх до цього дав безвіз”, – зазначив Ніколайчук.

Головний позитивний ефект від міграції – це суттєвий приплив валюти в нашу країну, який постійно зростає. За оцінками НБУ, в минулому році грошові перекази українських трудових мігрантів збільшилися до 9,3 млрд дол. США.

“Сума досить суттєва для нашого валютного ринку. В цьому році ми очікуємо продовження зростання – за перший квартал темпи перевищили 30%, і в цілому за рік ми очікуємо, що грошові перекази складуть понад 11 млрд дол. США”, – сказав представник НБУ.

Ніколайчук зазначив, що у вітчизняних підприємств є можливість піднімати рівень заробітних плат більш істотно, ніж це відбувається зараз, щоб українці не виїжджали за кордон, але для цього теж потрібно підвищувати продуктивність праці.

Якщо ж в Україні заробітні плати продовжать зростати високими темпами без відповідного збільшення продуктивності праці, це буде створювати певний інфляційний тиск в економіці.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook