Міносвіти оприлюднило методику оцінки професійності вчителів – Київ Інфо

Міносвіти оприлюднило методику оцінки професійності вчителів

Міністерство освіти та науки оприлюднило для громадського обговорення методику оцінки професійного досвіду вчителів, які проходять процедуру сертифікації.

Відповідний документ доступний на сайті відомства.

“Проектом документу передбачається, що експерти вивчатимуть та оцінюватимуть професійні компетентності за 5 критеріями: 1.Здатність планувати і здійснювати освітній процес на основі особистісно-орієнтованого і компетентнісного підходів з використанням відповідних педагогічних технологій. 2.Здатність створювати безпечне та психологічно комфорте освітнє середовище, спрямоване на розвиток дітей та їх мотивацію до навчання. 3.Здатність налагоджувати партнерські стосунки з родинами учнів для розвитку здібностей і можливостей кожної дитини. 4.Здатність до постійного професійного розвитку, самооцінювання та рефлексії. 5.Здатність моделювати поведінку, в основі якої повага до прав людини, демократичні та інші загальнолюдські цінності”, – йдеться у повідомленні.

Кожен з цих критеріїв включатиме від 4 до 10 показників, що оцінюватимуться від 1 до 3 балів. Для отримання інформації експерти зможуть використовувати такі джерела, як спостереження за діяльністю вчителя, відвідування уроків, інтерв’ю з вчителем, бесіда з керівництвом школи.

Щоб освітні експерти краще володіли методикою проведення сертифікації та вдосконалили необхідні для неї навички, впродовж 2 днів – 15 та 16 січня 2019 року – для них провели перший тренінг.

Зазначається, що пул освітніх експертів буде сформовано з викладачів, вчителів, тренерів НУШ тощо із досвідом педагогічної діяльності не менш як 5 років. Вони проводитимуть оцінювання діяльності учасника сертифікації безпосередньо в закладі освіти. Робота кожного вчителя буде оцінюватись щонайменше двома експертами.

Пілотний період сертифікації може тривати 2-3 роки, доки не буде напрацьовано валідний інструментарій для оцінювання. Лише після цього можна буде ставити питання про заміну атестації сертифікацією.

У 2019 році проводиться пілотний проект із сертифікації 1000 вчителів початкової школи. У Міністерстві освіти та науки наголошують, що сертифікація є добровільною, і жодних примусів проходити цю процедуру для вчителів не буде. Втім, тим педпрацівникам, які пройдуть процедуру реєстрації, обіцяють щомісячну доплату у розмірі 20% від посадового окладу. Наказом МОН визначено граничну чисельність вчителів початкових класів в кожному регіоні, які можуть пройти в цьому році процедуру сертифікації. З огляду на кількість початкових класів, найбільше гарантованих місць отримали Львівська, Дніпропетровська та Одеська області – 71, 68 та 62 місця відповідно. Найменша кількість вчителів, що зможуть взяти участь у добровільній сертифікації, передбачена для Луганської області – 15 місць.

Процедура сертифікація складатиметься із 3-х етапів: експертне оцінювання професійних компетентностей учасника через вивчення практичного досвіду їх роботи; самооцінювання учасником власної педагогічної майстерності (е-портфоліо); оцінювання фахових знань та умінь учасника через незалежне тестування.

Як повідомлялося, у перший день реєстрації на процедуру сертифікації зареєструвалося майже третина визначеної кількості вчителів, які цього року пройдуть сертифікацію.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook