Москаль хоче скасувати децентралізацію в Україні через Верховний суд – Київ Інфо

Москаль хоче скасувати децентралізацію в Україні через Верховний суд

Голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль має намір скасувати децентралізацію в Україні через ряд юридичних невідповідностей.

Для початку Геннадій Москаль зробить подання до Верховного суду.

Для Москаля питання децентралізації є болючим і він є ворогом номер один децентралізації. Головним чином через те, що втрачає вплив на владу новостворених Об’єднаних територіальних громад, а по-друге, Москалю не подобається, як ОТГ відбирають гроші з бюджетів районів.

Юристи Геннадія Москаля попрацювали плідно і знайшли ряд невідповідностей у законодавстві і це є підставою для звернення до Верховного суду, а потім і Конституційного суду України щодо скасування окремих положень Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Москаль перераховує те, що, на його думку, суперечить законодавству.

По-перше, у законі про ОТГ передбачене “громадське обговорення”, яке визначається сільською, селищною та міською радами. Москаль каже, що ніякого “громадського обговорення” у нас в законодавстві не передбачено, а передбачено “громадські слухання”. Громадські ж обговорення мають бути регламентовані статутами сільських, селищних та міських рад, а у нас таких немає.

По-друге, згідно із законом про ОТГ перед створенням ОТГ сільради та міськради, які хочуть об’єднатися приймають рішення і передають його в ОДА. У свою чергу, в ОДА протягом 10-ти днів повинні прийняти висновок щодо цього рішення і цей висновок затверджується головою ОДА. Однак, на думку юристів Москаля, у законі про місцеве самоврядування ніде не сказано про відповідні повноваження ОДА та їх голів.  “У ст.2 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» сказано, що місцеві державні адміністрації забезпечують виконання Конституції України, а не її тлумачення та дачу висновків”, – переконує Геннадій Москаль.

По-третє, у законі про ОТГ вказано, що голова територіальної громади, де вирішили створити ОТГ, звертається до ОДА, щоб та звернулася до Центральної виборчої комісії з проханням назначити вибори в ОТГ. Але, на думку Москаля, у жодному законодавстві не зазначено, що ОДА є суб’єктом виборчого процесу і тому не має права втручатися в цей процес. Та й взагалі до закону про ЦВК також не вносилися якісь зміни, які б регламентували проведення виборів до ОТГ.

По-четверте. Юристи Москаля знайшли такий пункт у законі про ОТГ, що якщо в ОТГ об’єднуються населені пункти з суміжних районів, то вони переходять в адміністративне підпорядкування тому району, у якому знаходиться адміністративний центр ОТГ. Але, на думку Москаля, у законодавстві передбачено, що межі районів та інших адміністративних одиниць може змінювати лише Верховна Рада.

По-п’яте, в законі про ОТГ вказано, що перспективний план формування територій громад розробляє ОДА. Але Геннадій Москаль це вважає абсурдом, бо ОДА не є органом місцевого самоврядування і може виконувати лише деякі функції зі самоврядування, які їй передає обласна рада. А обласна рада жодним законодавством не уповноважена схвалювати перспективний план. А складання перспективного плану обласними державними адміністраціями нагадує рішення закарпатського обкому Комуністичної партії України, який затвердив перспективний план створення колгоспів. Колгоспи теж подавалися радянською пропагандою, як добровільні утворення, але в результаті вони розпалися, а майно переважно розікрали”, – каже Москаль.

Здається, позов, із яким Геннадій Москаль звертатиметься до Верховного суду, таки не є продуктом виключно його юристів. Не виключено, що в Україні є певна змова керівників деяких регіонів, які є противниками втілення децентралізації в Україні, а Москаль є лише тим, через кого цей супротив втілюватиметься публічно. Більше того, “відмашку” на те, щоб запустити механізм гальмування децентралізаційних процесів могли дати з Адміністрації Президента. Адже децентралізація у першу чергу обмежує владу Президента в регіонах. У випадку з позовом Москаля, Президент тут ніби й ні до чого. Мовляв, це не наша ініціатива, а ініціатива регіонів.

Насправді, все це вкотре показує, що в державі є потужні совкові механізми стримування та гальмування реформ. А Москаль тут лише пішак-виконавець.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook