Митрополит УАПЦ Макарій: Ми жертвуємо Андріївську церкву Константинополю – Київ Інфо

Митрополит УАПЦ Макарій: Ми жертвуємо Андріївську церкву Константинополю

Андріївську церкву у Києві хочуть передати Вселенському патріархату. Президент України заявив про намір передати один із найгарніших київських соборів Константинополю.

Про це йшлося у програмі новин «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

Пам’ятка історії, архітектури та живопису. Одне зі ста див світу і усе це про Андріївську церкву. На столичних схилах вона красується з 18-го століття, а сьогодні ж у Верховній Раді озвучили досить неочікувану заява. Президент хоче передати один із найгарніших соборів Константинополю.

«Ми прекрасно знаємо історію питання, як святий Андрій освятив Україну, і в такий символічний жест внесе в парламент цей законопроект. Президент просив фракції підтримати його у цьому прагненні та передати в постійне користування патріарху Андріївську церкву», – сказала представник Президента Ірина Луценко.

Такі наміри підтверджує і сам Петро Порошенко. Мовляв, усе погоджено з церковними ієрархами, а саме рішення має пришвидшити надання томосу.

«Для того, щоб в церкві-матері була церква, де можна молитися, відбувалися служби Божі, за погодженням з церковними ієрархами це прийняли. І я ініціюю це рішення у парламенті. Сподіваюся на підтримку, яка прискорить отримання томосу», – говорив Президент України Петро Порошенко.

Самі ж кияни поки не зовсім розуміють, що для них зміниться. Головне, кажуть, аби й надалі могли відвідувати святиню.

«Вона повинна бути доступна і для широкого загалу. Якісь дні повинні бути, щоб люди могли подивитися на витвір мистецтва, а те, що буде тут резиденція вважаю нормальним», – зазначив киянин Олександр.

«Якщо це буде використовуватися на ідею, на благо, то не маю нічого проти цього. Як не як, але це одна із історичних пам’яток, одна із найдавніших церков, то я нічого поганого в цьому не бачу», – наголосила киянка Тетяна.

До 2015 року Андріївська церква була у підпорядкуванні Української автокефальної церкви. Після цього договір оренди закінчився і собор почали реконструювати. А нині храмом опікується держава. До рішення щодо передачі церкви – в автокефалії претензій не мають.

«Звернулися до мене, чи я погоджуюся дати Андріївську церкву. Я сказав, якщо УАПЦ буде входити в помісну православну церкву, то ми згідні, бо я не можу не бути послідовний. Коли я поминаю патріарха і йти назустріч, то треба жертвувати один кафедральний собор і ми тим жертвуємо», – прокоментував Митрополит УАПЦ Макарій.

Та чи справді сприятиме отриманню томосу передача храму Константинополю релігієзнавці не впевнені. Бо, кажуть, головна вимога – об’єднавчий собор трьох церков, де мають затвердити назву, статут і предстоятеля помісної церкви.

До слова, доки в Україні обговорюють і радіють рішенню Вселенського Синоду, яке дає змогу здобути томос православній церкві, у Росії навісніють. Пропагандистські канали годують своїх глядачів жахами.

Вікторія Козуб, Тетяна Гаврилюк, «Перші про головне»

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook