Найєм: ГПУ визнала, що в Росії є правосуддя – Київ Інфо

Найєм: ГПУ визнала, що в Росії є правосуддя

Народний депутат від Блоку Петра Порошенка Мустафа Найєм заявив в ефірі Радіо НВ, що видача Росії Тимура Тумгоєва, якого там підозрюють у співпраці з ІДІЛ, означає, що Генпрокуратура України визнала, що в Росії є правосуддя, що є надзвичайно абсурдним.

“Я думаю, що всі люди, які нас чують, вони розуміють не просто абсурдність, а дикість цієї ситуації. Тобто ми розуміємо, що в РФ знаходяться більше 20 наших військовополонених фактично, ув’язнених, яких утримують. Ми весь час на всіх міжнародних зустрічах кажемо, що в цій країні немає правосуддя, що правосуддя там політично обумовлене, що людей там піддають тортурам. … І в цій ситуації, просто тому що ФСБ РФ каже про те, що хтось підозрюється в участі в якихось радикальних угрупованнях. … В цій ситуації Генеральна прокуратура фактично поставила людину … в ситуацію, коли її можуть там вбити, засудити і визнала зараз, що в Росії є правосуддя”, – сказав надеп, наголосивши, що це є неприйнятним.

Він нагадав, як у Росії визнавали учасником радикальних угруповань на той момент прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

“Мені здається, що це просто плювок в обличчя і собі, і взагалі тим цінностям, які декларовані на міжнародній арені”, – додав Найєм.

Нагадаємо, вранці 12 вересня за рішенням Генпрокуратури України до Росії екстрадували уродженця Інгушетії Тимура Тумгоєва, який, за даними деяких ЗМІ, захищав Україну на Донбасі, і якого РФ оголосила у розшук за підозрою в тому, що він був членом терористичного угруповання ІДІЛ. Ця екстрадиція викликала резонанс в українському суспільстві, багато хто обурився, що Генпрокуратура виконала вимогу ФСБ. Генпрокурор Юрій Луценко та його заступник Євген Єнін заявили, що ніякого підтвердження своєї участі в АТО Тумгоєв не надав, але визнав, що воював за ІДІЛ.

17 вересня у Києві під будівлею Генпрокуратури відбулася акція протесту українських націоналістів у зв’язку з екстрадицією до Росії Тумгоєва. В акції брали участь представники ВО Свобода, а також націоналістичних організацій С14 і Нацкорпус. Протест переріс у сутичку із правоохоронцями, під час якої постраждали семеро поліцейських.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook