Нові правила праці в Україні: як зміниться трудове законодавство – Київ Інфо

Нові правила праці в Україні: як зміниться трудове законодавство

Проєкт Кодексу законів про працю (КЗпП) народні депутати ухвалили ще декілька років тому. Проте остаточно затверджувати новий кодекс буде новообрана Верховна Рада. Відкритий розбирався, як зміняться правила роботи для українських працівників.

Відпустка та вихідні

Почнемо з приємного. Відповідно до нового проєкту, відпустка буде збільшена за 24-х до 28-ми днів. Крім того, розглядається варіант із впровадженням відпустки протягом 30-ти календарних днів.

Для порівняння, в Ісландії щорічна відпустка становить 34 дні, в Італії — 31, у Німеччині — 30, у Польщі — 26. Японія щорічно через перевантаження на роботі втрачає понад 2 000 громадян, але не може похвалитися високою продуктивністю праці. Щорічна відпустка в країні складає приблизно 18 днів, проте більшість японців нею не користується. У розвинених країнах ЄС вважається, що «норма» повинна становити не менше чотирьох тижнів. Саме тому у законопроєкті запропонували збільшити тривалість відпочинку.

За що можуть звільнити

Нагадаємо, за старим трудовим законодавством роботодавця можуть звільнити у випадках:

  • прогулу (для цього достатньо бути відсутнім на роботі три години);
  • виявлення невідповідності працівника займаній посаді (але це ще необхідно довести);
  • систематичного невиконання обов’язків (також доведеться довести);
  • появи на робочому місці в нетверезому стані;
  • крадіжки.

Для підтвердження факту прогулу чи систематичного невиконання обов’язків, роботодавець може складати догани. Наявність цих документів фактично не залишає жодних шансів працівнику поновитися на роботі через суд.

Згідно з проєктом нового кодексу, українців зможуть звільнити з роботи ще й за порушення комерційної таємниці. При цьому звільнити можна тільки ту особу, яка взяла на себе відповідальність не розголошувати комерційну таємницю. Також відсторонятимуть від роботи нещеплених.

Працедавці пропонують ще й дозволити тестувати працівників, перевіряти їх рівень професіоналізму та звільняти тих, хто не підходить, а також тих, у кого є правопорушення.

Нові трудові відносини

За старим КЗпП, короткостроковий договір укладається як виняток, а після автоматично подовжується до безстрокового. Фактично ця норма майже не використовувалися, бо була невигідною для роботодавця. Новий трудовий кодек передбачає короткострокові договори та можливість фрілансу. Робочий день збільшать з 8 до 12 години, але не для всіх. Такий графік може бути прописаний в колективному договорі Також введуть поняття «ненормованого робочого дня».

Чому змінюють трудовий кодекс

Чинний закон дістався Україні у спадок від СРСР. Його ухвалили в 1971-му році. З того моменту його тільки корегували. Роботодавці не задоволені тим, що в Кодексі відбита політика «роботодавець завжди винен». Причин для офіційного звільнення мало, права співробітників чітко прописані, а ось бізнесу доводиться викручуватись. З іншого боку профспілки також не задоволені новим трудовим кодексом, особливо —розширенням переліку підстав для звільнення.

Перед новою Верховною Радою України стоїть завдання ухвалити Трудовий кодекс з урахуванням побажань як працівників, так і роботодавців.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook