Підвищення цін на дешеві сигарети: чому Мінфін відмовився від адвалору – Київ Інфо

Підвищення цін на дешеві сигарети: чому Мінфін відмовився від адвалору

Введення ефективної адвалорної ставки допоможе боротися з курінням серед молоді і забезпечить додаткові надходження до бюджету, проте Міністерство фінансів відмовилося від такого підходу, і готує підвищення цін на дешеві сигарети.

Про це йдеться в розслідуванні Стоп Корупції “Дорогий тютюн”.

У даний час в Міністерстві фінансів розробило фіскальний механізм, спрямований на фактичне встановлення мінімальних цін на сигарети. Якщо законопроект Мінфіну приймуть, виробники дешевих сигарет будуть змушені підвищити ціну на свою продукцію.

Як з’ясували журналісти, це вдарить по українським підприємствам, а також по частині іноземних компаній, які виробляють дешеві сигарети. Сама ж ініціатива про введення фіскального механізму виходить від великих тютюнових компаній.

“Це не Мінфін придумав цю ініціативу. Йому її занесли і оформили це на двох засіданнях робочої групи, де три міжнародні компанії проголосували за цей механізм. Дві були проти. Мінфін сказав, що більшістю голосів рішення прийнято. Так рішення не приймаються”, – розповів , як приймалося рішення, представник компанії Imperial Tobacco Олег Стрекаль.

При цьому експерти та учасники ринку відзначають, що такий підхід призведе до банкрутства українських підприємств і зростання “сірого ринку”, оскільки курці бюджетних марок не зможуть платити нову ціну.

У той же час, існує більш вигідний підхід до підвищення цін на сигарети – запровадження ефективної адвалорної ставки, яка залежить від ціни на сигарети. Чим дорожче сигарети, тим більший податковий збір з них сплачуватися. Це справедлива система, коли покупець дешевих сигарет платить менше, а той, хто хоче курити дорожчий продукт, платить більше.

Від адвалорної системи, як стверджують її автори країна може отримати до 7 млрн грн в рік, в той час як від мінімальної ціни близько – 60 млн грн.

Крім того, підвищення цін на дорогі сигарети сприятиме боротьбі з курінням серед молоді.

“Піднімайте ціни на дорогі, брендові сигарети, з яких молодь починає палити. Ніхто не починає палити з “Прими”, всі починають курити з “Мальборо” або “Парламенту”, – сказав представник Торгового дому ЛТФ Дмитро Попов.

У Міністерстві фінансів відмовилися коментувати свою ініціативу і пообіцяли дати письмову відповідь. Однак на момент виходу сюжету журналісти офіційних роз’яснень від Мінфіну не отримали.

У Державній фіскальній службі також не дали ніяких пояснень і коментарів.

Експерти визнають, що ініціатива Мінфіну відповідає інтересам великих тютюнових компаній. Це підтвердив в сьогоднішньому ефірі Радіо НВ Олексій Дорошенко, Глава Української Асоціації постачальників торговельних марок: “Найбільші міжнародні корпорації зацікавлені в тому, щоб витіснити з ринку українського виробника, вартість сигарет якого нижче. Тому вони намагаються підвищити ставку податків для дешевих сигарет. Я сподіваюся, що наш виробник зможе витримати цей тиск”.

В Антимонопольному комітету повідомили, що поки не отримували від Мінфіну на погодження зазначених законопроект.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook