Політолог Таран повідомив про пошук компромісу в Раді щодо закону про мову – Київ Інфо

Політолог Таран повідомив про пошук компромісу в Раді щодо закону про мову

Я погоджуюсь з правилами сайту та політикою приватності.

Зараз у Верховній Раді є кілька авторських груп, які пропонують різні законопроекти у сфері мови. Важливо, щоб ці авторські групи об’єдналися і запропонували такий законопроект, який не поділить парламент, відповідно, не поділить суспільство між різними політичними силами, які напередодні виборів будуть змагатися одне з одним на підставі мовного закону.

На цьому в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK наголосив політолог Сергій Таран.

Гість програми, відповідаючи на питання ведучого, чи закон про мови розколює суспільство, зауважив, що до 2014-го року питання мови було питанням розколу, бо була потужна й впливова «п’ята колона», яка говорила про необхідність прийняття російської мови другою державною мовою України.

«От можна знайти компроміс щодо бюджету, щодо економічних реформ, але не можна досягти компромісу щодо того, чия мова або чия історія є краща. Але, на превелике щастя, після 2014-го року це питання знято з порядку денного. Ніхто зараз нам не пропонує, щоби російська мова була другою державною мовою», – зазначив Сергій Таран.

З його слів, єдине, що зараз треба зробити у питанні мови – заповнити «вакуум», який утворився після скасування «мовного» закону Ківалова.

«Зараз у Верховній Раді є кілька досить цікавих авторських груп, які пропонують різні законопроекти у сфері мови. Тут дуже важливо, щоби ці групи домовились між собою, і щоб щодо мовного питання ми мали таке голосування, яке об’єднує. Важливо отримати таку кількість голосів, яка була при закріпленні у Конституції євроатлантичного вибору. Такі питання повинні показувати, що суспільство в нас єдине.

Тому важливо, щоб ці авторські групи, де зібрано багато гарних фахівців, об’єдналися і запропонували той законопроект, який не поділить парламент, відповідно, не поділить суспільство між різними політичними силами, які напередодні виборів будуть змагатися одне з одним на підставі мовного закону», – наголосив гість програми.

Сергій Таран також акцентував на тому, що питання мови не має бути предметом дискусії.

«Це питання має бути таким, що об’єднує. Тому я вважаю, що цей законопроект має бути тріумфально проголосований у Верховній Раді, він має показати усьому світу, що питання мови для нас є об’єднуючим. Але цей законопроект має бути і таким, щоб не було ніяких причин міжнародній спільноті говорити про те, що цим законом ми когось утискаємо.

Тому важливо, щоби цей законопроект був ідеальним і таким, який об’єднує усі фракції парламенту, які мають європейський вибір», – підкреслив політолог Таран.

Нагадаємо, під час засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (груп) голова Верховної Ради України Андрій Парубій заявив, що ключовим питанням роботи Верховної Ради України впродовж цього пленарного тижня буде закон про мову.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook