ПОРОШЕНКО РОЗПОВІВ, ЯК САМЕ БУДЕ ВІДБУВАТИСЬ “ПРИПИНЕННЯ ДРУЖБИ” З РОСІЄЮ – Київ Інфо

ПОРОШЕНКО РОЗПОВІВ, ЯК САМЕ БУДЕ ВІДБУВАТИСЬ “ПРИПИНЕННЯ ДРУЖБИ” З РОСІЄЮ

Договір про дружбу президент назвав “брутальною насмішкою над міжнародним правом”.

Порошенко заявив, що до 30 вересня цього року МЗС України надішле Росії ноту про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво і партнерство.

Про це йдеться на сайті президента.

Президент пояснив, що термін дії договору спливає 31 березня 2019 року. Щоб він не подовжився автоматично, як це передбачено умовами договору, до 30 вересня українська сторона має повідомити російську про його припинення.

“Ми не бажаємо пролонгувати договір з країною-агресором”, – сказав Порошенко. За його словами, таке рішення – “глибоко символічний крок”, а сам договір сьогодні звучить “як брутальна насмішка наж міжнародним правом”. Наразі вже вже запланована робота У Верховній Раді щодо відпрацювання необхідних законотворчих кроків і робота з урядом з відпрацювання необхідних державних процедур.

Глава держави також зазначив, що усі міжнародні організації, включно з Організацією Об’єднаних націй, будуть поінформовані про це рішення.

“Це рішення не емоційне, не спонтанне, воно чітко вивірене і прораховане. Ми реалізуємо нашу стратегію, якою ми керуємося з 2014 року і припиняємо цю угоду. Ніхто наш євроатлантичний напрямок не зупинить”, – підсумував Глава держави.

Разом з тим, Порошенко підкреслив, що “зараз відбувається процес деколонізації України”. “Бо Україна, в розумінні російських бонз уявляється як колонія Росії. А колонію треба тримати безправною і бідною”, – зазначив президент.

“Є один давній вислів, – авторство його вже складно встановити, він швидше вже став загальною думкою – договори з Російською Федерацією не варті паперу, на якому вони написані”, – додав президент. При цьому він зазначив, що українці неодноразово від 2014 року могли в цьому переконатися.

Нагадаємо, наприкінці серпня міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що

“Росія порушила усе, що можливо”: МЗС України підготувало документи для розірвання “договору про дружбу”
МЗС України підготував пакет документів, необхідних для розірвання так званого “договору про дружбу” з Росією.

У Держдумі відреагували на можливий розрив “договору про дружбу” між Україною і Росією
Можливе розірвання двостороннього договору прокоментував глава комітету так званої “Держдуми” у справах СНД, євразійської інтеграції і зв’язків зі співвітчизниками Леонід Калашніков. “Особливого сенсу цей договір вже не несе. Наслідків ніяких особливих реальних практичних не буде. З іншого боку, морально-політичних не буде зобов’язань у Росії здійснювати ті або інші угоди”, – сказав він.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook