Правила вступу до вишів змінять: як і чому пояснює Інна Совсун – Київ Інфо

Правила вступу до вишів змінять: як і чому пояснює Інна Совсун

Кількість заяв, які абітурієнти зможуть одночасно подавати на вступ до різних спеціальностей, з наступного року планують скоротити до п’яти. Віце-президентка Київської школи економіки Інна Совсун пояснила в ефірі Радіо Промінь, у чому полягають недоліки нинішнього принципу подачі заяв та в чому позитив скорочення їх кількості.

В Україні змінять правила вступу до вишів у наступному 2020 році. У Міносвіти проаналізували цьогорічну вступну кампанію і вирішили звузити вибір для тих абітурієнтів, які хочуть вчитися на бюджеті. Нині вступники могли подати сім заяв на чотири спеціальності у різні виші (на бюджетну форму навчання). Наступного ж року кількість заяв хочуть скоротити до п’яти, але подавати їх можна буде на п’ять спеціальностей.

Чим викликане таке рішення і як воно вплине на майбутніх абітурієнтів розповідає Інна Совсун — віце-президентка Київської школи економіки.

“Це рішення, вочевидь, є результатом чинної вступної кампанії. Давно відомо, що абітурієнти, коли обирають дуже велику кількість університетів, спеціальностей, направду їх цікавить буквально перших дві-три позиції. І в абсолютній більшості випадків те, що вони обирають сьомим, або раніше десятим пріоритетом — це те, що вони беруть просто через можливість. У абсолютній більшості випадків, якщо раптом у них дуже низькі бали, і вони потрапляють за своїм шостим-сьомим пріоритетом, у такому випадку вони просто відмовляються від цього бюджетного місця. В цьому році 13% вступників відмовилися від бюджетних місць, які їм були запропоновані, натомість пішли вчитися на контракт туди, куди хотіли”, — коментує віце-президентка КШЕ.

Інна Совсун пояснює, як працює алгоритм розподілу бюджетних місць:

“Якщо вони відмовилися, тому що це для них був сьомий-восьмий пріоритет, а для когось це можливо був п’ятий пріоритет, і людина би пішла вчитися за цим пріоритетом. Але ця людина вже не отримала цієї пропозиції, тому що вона пішла людині, яка насправді була незацікавлена в навчальному місці”.

Логіка оптимізації процесу, за словами освітянки, в тому, щоби більш ефективно розподіляти наявні місця держзамовлення. Скорочення кількості місць змушує абітурієнтів більш свідомо ставитися до свого вибору та більш реалістично оцінювати свої можливості.

Правила вступу до вишів змінять: як і чому пояснює Інна Совсун

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook