Пройдіть фейс-контроль: Чому нові турнікети метро дискримінують киян – Київ Інфо

Пройдіть фейс-контроль: Чому нові турнікети метро дискримінують киян

Пройдіть фейс-контроль: Чому нові турнік…

Уже на шести станціях Київського метрополітену встановили нові сучасні турнікети – на станціях “Сирець”, “Площа Льва Толстого”, “Героїв Дніпра”, “Харківська”, “Контрактова площа” та “Почайна”. Вони приймають усі електронні способи оплати проїзду, такі як qr-квиток, Kyiv Smart Card, картку киянина та безконтактну банківську карту. 

Усього оновити турнікети в метрополітені обіцяють на 15 станціях метро. Своєї черги чекають станції “Оболонь”, “Тараса Шевченка”, “Либідська”, “Кловська”, “Палац спорту”, “Дружби народів”, “Видубичі”, “Славутич”, “Осокорки” та “Позняки”. До червоної гілки новаторство поки що не дісталось, та незрозуміло, чи програла вона від цього. 

На переобладнання 15 станцій метрополітену з бюджету витратять 102 млн гривень. За результатами тендеру, цим опікується словенська компанія-виробник Riko, і переобладнати станції вони мали ще до середини 2020 року. І, здавалось би, минулорічний локдаун був найбільш вдалим часом для цього, адже підземка тоді не працювала. Але щось пішло не так, і турнікети міняють досі, паралізуючи роботу станцій метро в години-пік. Крім того, пасажири скаржаться, що нові турнікети довше “думають” перед тим, як пропустити пасажира, але і це не головна проблема.

Як пояснювали в метрополітені, турнікети, яким близько 50 років, міняють через численні скарги пасажирів. Напевне, кожному киянину знайомий страх, коли проходиш через турнікет, і він будь-якої миті може щосили вдарити по ногах, незалежно від того, чи сплатив пасажир за проїзд, чи ввзагалі виходить з метро. Тому ці “знаряддя інквізиції” було вирішено відправити на смітник.

Але і з новими турнікетами не все гаразд, адже вони, як і попередні, не пристосовані для маломобільних груп людей – людей на інвалідних візках та батьків з дитячими візочками. Ці пристрої сягають заввишки двох метрів, аби їх було важче перестрибнути, хоча самі перекладини розташовані на тому ж рівні, що і раніше, тож шанс перестрибнути їх лишається. А от у батьків з дитячими візочками труднощі стовідсотково виникнуть. Зі старими турнікетами візочок можна було хоча б підняти над ними що, звісно, теж не зручно, але тепер буде ще складніше, адже простору для цього “маневру” зовсім мало.

Нові турнікети у столичному метро

Біля кабінок, у яких сидять працівники метрополітену, що опікуються пільговим проїздом, є ширший прохід, але, знову ж таки, пройти там без робітника метро неможливо. А інклюзія, перш за все, передбачає можливість користуватися громадським транспортом без сторонньої допомоги. На сьогодні, аби людина на інвалідному візку могла скористатися послугами метро, вона має подзвонити (044) 238-55-11 не пізніше ніж за півтори години до переміщення і повідомити час, дату та маршрут для супроводу. Добре, звісно, що є супровід, але людина не зможе, наприклад, виїхати у термінових справах або банально спонтанно поїхати погуляти центром міста.

Переобладнання станцій викликало бурхливу реакцію серед маломобільних громадян в соцмережх. Адже 100 мільйонів витрачено, а для них нічого не змінилося. Зокрема, у фейсбук-спільноті “Цар-пандус” зазначили, що аби потрапити в метро усе одно треба пройти “фейс-контроль” у працівників.

Реакція на нові турнікети в метро

У коментарях люди скаржаться на те, що пройти фейс-контроль – це лише частина квесту, адже спочатку треба якось спуститися сходами до турнікету, бо ліфтами обладнані лише 13 станцій київської підземки. Окремий вид розваг – знайти чергову по станції.

скарги на сходи у метро

Активісти ініціативи “Доступно UA” навіть перевірили, чи вдасться людині на інвалідному візку самостійно скористатися станцією метро “Почайна”. У них не вийшло. “Для маломобільних пасажирів ці покращення не стали “Ласкаво просимо”, а перетворились на “Молодой человек, пройдите пожалуйста!” Тому що без сторонньої допомоги, “фейс-контролю” та участі працівників метро ні батьки з дітьми у візочку, ні людина з інвалідністю не можуть зайти на станцію. До того ж для епічності ситуації, коли контролери станції бачать їх на горизонті, то вмикають сирену, яка сповіщає усіх навколо про потенційно “небезпечний об’єкт”, – повідомили в організації.

 

У коментарях під відео користувачі вкотре наголосили, що мовляв для цього в метро є супровід і навіщо так напружуватись. У “Доступно UA” вкотре ж наголосили, що це супроводження нав’язано обов’язкове і хочеться користуватися послугами на рівні з усіма. 

люди на інвалізних візках хочуть користуватися метро нарівні з усіма

Більше того для людей з дитячими візочками такий супровід не передбачено.

Люди з дитячими візочками теж не можуть користуватися метро

У фейсбук-спільності “Київ дружній до батьків і малюків” розгорілася з цього приводу неабияка дискусія. Спільнота звернулася до заступниці директора Київського метрополітену Наталки Макогон з питанням “як можна оновлювати старі станції і не брати до уваги інтереси маломобільних груп населення”.

переобладнання станцій метро не враховує інтересів маломобільних груп

У відповідь Макогон заявила, що вони погодили проєкти турнікетів з Національною Асамблеєю людей з інвалідністю. 

Наталка Макогон про нові турнікети

У свою чергу, головний фахівець Асамблеї Олег Полозюк в ефірі телеканалу “Київ” заявив, що жодних проблем з доступом до метро у людей на інвалідних візках немає. “Я особисто користуюсь метрополітеном. Люди, які пересуваються на колісному кріслі, як я, а також люди з дитячими візочками, завжди проходили до метрополітену біля чергового. Ніколи вони не проходили ні через старі турнікети, ні через нові. Це не передбачено інструкцією”, – сказав він. Тобто замість того, щоб змінити “інструкції” і пристосувати метрополітен для усіх громадян, вдалися до аргументу “усі завжди так робили”.

Водночас в соцмережах користувачі скаржаться на грубість працівників станції, коли треба допомога, аби пройти з дитячим візочком. “Ми вас уклінно просимо – не допомагайте нам, дайте просто безбар’єрно хоча б зайти”, – пише одна з киянок.

Київ, хоч і є європейською столицею, досі сповідує радянську практику – сховати усіх, хто не персувається на двох ногах. Міська влада, звісно, заявляє про зворотнє і у рекламних роликах – Київ досить таки інклюзивний. Але щоб перевірити ці твердження далеко ходити не треба, достатньо спуститися у підземку, якщо, звісно, вийде.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook