Розповіли, чому заводи купують російські деталі – Київ Інфо

Розповіли, чому заводи купують російські деталі

Українські підприємства змушені закуповувати російськи деталі за завищенними цінами, які диктують монополісти під дахом СБУ.

Пише у Фейсбук журналіст-розслідувач Юрій Ніколов.

Після нападу Росії “Енергоатом” вирішив, що запчастини для дизель-генераторів, які встановлені на АЕС, можна робити і в Україні, а не купувати у ворогів. А оскільки мова йде всього лише про дизелі, які хоч і величезні, але все ж – не висока технологія, то замовили розробку креслень і поїхали українськими заводами: “Ну, шо – можете таке?”
Зрозуміло, що на заводах таке можуть – не біном Ньютона. Тому спочатку погодились.
Але слідом за енергоатомниками цими ж заводами поїхали чекісти, які порушили проти атомників справу по держзраді саме за спробу виготовлення українських копій російських деталей. Ті одразу відмовились”, – пояснює журналіст.

За його словами, через кілька років “Енергоатом” самотужки довів до розуму креслення запчастин і оголосив тендер.

“На всю Україну знайшовся один львівський завод, який не побоявся прийти особисто на ці торги. Але конкуренцію йому склала “прокладка”. А їй віддати перемогу на тендері – викинути гроші.
Але силовики зацікавлені у тому, щоб “Енергоатом” продовжував закуповувати “оригінальні” запчастини за завищеною в рази ціною. Українське виробництво – легко аудіюєтся, і собівартість там буде набагато нижче. Але якщо це виробництво фіктивно почати, але різко потім зупинити в силу якихось причин, наприклад обшуків, то “Енергоатом” знову таки не отримає українського і буде купувати російські деталі”, – пише Юрій Ніколов.

“Тендер на виготовлення українського таки не відбувся через недостатню кількість учасників. А паралельно “Енергоатом” змушений проводити закупівлю тих самих ворожих запчастин у тих самих “прокладок” за тими самими цінами, які диктують монополісти під дахом СБУ”, – додає журналіст.

Федеральна служба безпеки Росії перекрила всі відомі наразі схеми перевезення деталей оборонного призначення в Україну. Новітні ракети середнього радіусу дальності раніше нам вдалося зробити завдяки такому постачанню. Про це заявив генеральний прокурор України 54-річний Юрій Луценко.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook