Штраф за незаконне носіння форми: експерти пояснили, за яку камуфляжну форму каратимуть – Київ Інфо

Штраф за незаконне носіння форми: експерти пояснили, за яку камуфляжну форму каратимуть

Від двох із половиною до майже сімох тисяч гривень – відтепер таке стягнення передбачено за незаконне носіння військової форми, орденів чи медалей. Справа в тім, що в Україні є безліч шахраїв, які використовують образ військового заради власної вигоди. Втім, не весь камуфляжний одяг підпадає під заборону. Лише той, який є статутною формою ЗСУ.

Про це йдеться в програмі новин «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

Атовець Юрко Руденко зізнається, що систему штрафів за незаконне носіння форми – підтримує.

«Військовий одяг – це спецформа. Є патерн – ММ14, так званий український піксель. Маємо камуфльовані штани, кітель, який на рукаві позначений державним прапором. Це наша військова форма. Будь-який інший камуфляж не є нею», – пояснює атовець Юрко Руденко.

Довіра суспільства до військовиків підштовхує до використовування такого іміджу геть іншими колами.

«Немає нічого дивного в тому, що кримінальна спільнота чи жебрацька мафія використовує образ військових, аби «косити бабло». Наші рибаки, мисливці перевдяглися із радянського дубка в піксекль», – додає атовець Юрко Руденко.

Магазини військового спорядження від статутного одягу відмовилися давно. Кажуть: навіть українським пікселем цікавилися переважно студенти військових катедр. А от рибалки чи мисливці обирають звичайнісінький камуфляж чи так званий «дубок», на який заборона не поширюється.

«Статутних речей у продажу немає. Вони мають характерну ознаку: на кожній є бірка, позначка власності ЗСУ. Такий одяг не для продажу», – каже продавець Олексій.

На порушників адмінпротоколи складатимуть поліціянти. А рішення виноситиме суд.

«Закон встановлює адміністративну відповідальність за незаконну купівлю медалей чи інших державних нагород. Також у документі йдеться про заборону носіння військової форми особам, які не мають на це право», – наголошує речниця співавтора законопроекту Олександра Третякова – Ольга Гришина.

До того ж, закон передбачає кримінальну відповідальність за наругу над могилами бійців, учасників Революції Гідности та борців за незалежність.

Нагадаємо, за проект змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу №9217 проголосували 235 народних депутатів.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook