Стефанчук розповів, які питання зможуть виносити на всеукраїнський референдум – Київ Інфо

Стефанчук розповів, які питання зможуть виносити на всеукраїнський референдум

Верховна Рада може прийняти законопроект “Про всеукраїнський референдум” до завершення третьої сесії, яка відбудеться 17 липня.

Про це повідомив перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук в ефірі телеканалу “Україна 24”.

“Я дуже сподіваюся, що до кінця цієї сесії, до кінця липня, цей законопроект може бути внесений, але вже і прийнятий у Верховній Раді. Це вже буде залежати в тому числі і від наших колег, тому що ми хочемо його настільки максимально обговорити в суспільстві і за кордоном, щоб запитань до його ухвалення не було. Щоб він, можливо, навіть приймався у форматі “закритої книги”, як це відбувається у парламентах деяких країнах: ось він підготовлений, з ним ознайомилися, і якщо там є якісь помилки, то це таке, але якщо в цілому сприймається, то вперед, поїхали”, — зазначив Стефанчук.

Серед новел законопроекту, за його словами, є положення, згідно з яким громадяни під час референдуму зможуть скасовувати прийняті Радою закони.

“Тобто на Всеукраїнський референдум може бути винесено питання скасування як закону в цілому, так і частини того чи іншого законодавчого акта, прийнятого Верховною Радою. Це дуже важливий інструментарій. І я глибоко переконаний, що якщо б цей інструмент був 16 січня, коли приймалися ці закони (пакет “диктаторських” законів, прийнятих ВР 16 січня 2014 року, — ред.), у нас, можливо, не було б таких втрат в країні”, — пояснив перший віце-спікер.

Крім того, законопроект містить застереження, згідно з якими питання, що суперечать Конституції України та Європейської конвенції з прав людини, не можуть бути предметом референдуму. Наприклад, мова йде про можливості повернення смертної кари в Україні.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook