Тариф на електроенергію для населення має бути вдвічі вищим – Міненергетики – Київ Інфо

Тариф на електроенергію для населення має бути вдвічі вищим – Міненергетики

Ринкова ціна електроенергії для населення в два рази вище, ніж нині діюча в розмірі 1,68 грн за кВт-год завдяки урядовим обмеженням на ринку електроенергії.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав заступник міністра енергетики Юрій Бойко.

За його словами, кінцева ціна на електричну енергію для споживачів (у тому числі – побутових) складається з безпосередньо вартості електроенергії на ринку, тарифу на її передачу високовольтними мережами НЕК “Укренерго”, тарифу на розподіл низьковольтними мережами операторів систем розподілу, тарифу на поставку і податків.

Бойко зазначив, що сьогодні в умовах ринку тариф для населення має бути у два рази вище і відрізнятися в залежності від регіону України.

“Для побутових споживачів ця ціна мала бути вже з 1.07.2019 року значно вищою щодо поточної (1,68 грн за кВт-год) і диференційованою залежно від області. Так, на сьогодні ціна має становити від 2,60-2,96 грн за кВт-год по місту Києву та Дніпропетровській області до 3,70-4 грн за кВт-год в Івано – Франківській та Луганській областях відповідно (тариф на розподіл на сьогодні найвищий саме в Луганській області та в три рази вище, ніж у Києві)”, – написав він.

Заступник міністра підкреслив, що разом з тим, завдяки дії урядової постанови, яка зобов’язує державні енергокомпанії продавати електрику за регульованою ціною, тарифи для населення залишаються доступними.

Він зазначив, що після скасування з січня 2021 року дії пільгового тарифу на електрику в розмірі 90 копійок за перші 100 кВт-год, середньозважена ціна на електрику зросла на 32%, з 1,21 грн за кВт-год до 1,60 грн за кВт-год.

“Так, зараз середня вартість електричної енергії для побутових споживачів становить близько 1,60 грн за кВт-год (з урахуванням зонного обліку), з яких тільки транспортна складова (середньозважена) становить 1,51 грн за кВт-ч. Таким чином, безпосередньо на електричну енергію залишається тільки 9 копійок”, – пояснив чиновник.

За інформацією Бойка, ціна на електроенергію безпосередньо впливає на розмір платіжки для близько 16,7 млн побутових споживачів (домогосподарств і прирівняних до них категорій), і охоплює все населення України.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook