Транспорт за перепустками та чутки про комендантську годину: Що відомо про жорсткий локдаун у Києві – Київ Інфо

Транспорт за перепустками та чутки про комендантську годину: Що відомо про жорсткий локдаун у Києві

Транспорт за перепустками та чутки про к…

Ситуація із захворюваністю на COVID-19 у Києві ускладнюється. Днями міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що у столиці найскладніша ситуація із заповненістю лікарень хворими на коронавірус – завантаженість ліжок з киснем вже становить 85,8%. Це є найвищим показником в країні. Тож міська влада Києва прийняла рішення про запровадження жорстких карантинних обмежень з понеділка, 5 квітня.

На сайті КМДА опубліковано протокол засідання міської надзвичайної комісії, яка ухвалила вищезгадане рішення. Журналісти Depo.Київ проаналізували документ та зібрали все, що відомо про прийдешній жорсткий карантин в Києві.

На засіданні комісії повідомлялось, що в столиці стрімко збільшується кількість хворих на коронавірус, летальних випадків та тих людей, які потребують госпіталізації. Зазначається, що карантинні обмеження, які були запроваджені, починаючи з 20 березня, не дали очікуваного результату.

Також повідомлялося про масові порушення карантинних обмежень у транспорті та публічних місцях. Через вищезазначені аргументи, а також заповненість ліжок в комунальних лікарнях на 80%, міська влада прийняла рішення про посилення карантину в Києві.

Робота закладів освіти 

Згідно з ухваленим рішенням, з 5 квітня школи, ВНЗ та професійно-технічні заклади освіти будуть проводити навчання в дистанційному режимі. 

Дитячі садки, заклади позашкільної освіти усіх типів форм та власності повністю припиняють свою роботу. 

Також з 5 квітня призупиняється надання всіх соціальних послуг у соціально-реабілітаційних центрах. Попередній термін дії обмежень – з 5 до 16 квітня.

Транспорт та спецперепустки 

Весь комунальний громадський транспорт столиці, включно з метрополітеном, а також приватні перевізники переводяться на спеціальний режим роботи. Перевозити будуть лише осіб, які мають спеціальні перепустки, посвідчення особи та засоби індивідуального захисту. 

Спвіробітників ДСНС та Нацполіції будуть перевозити при наяності службових посвідчень та засобів індивідуального захисту. Призовників будуть допускати в транспорт за наяності повістки, посвідчення особи та ЗІЗ.

Департамент транспортної інфраструктури КМДА повинен забезпечити видачу спецперепусток та належні перевезення у спеціальному режимі.

Спецперепустка в транспорт Києва

Спецперепустка в транспорт Києва. Фото: bigkyiv.com.ua

Як отримати спецперепустку

Для отримання спецперепусток керівники підприємств та організацій мають надіслати лист на директора Департаменту транспортної інфраструктури виконавчого органу КМДА.

У листі необхідно вказати:

  • назву підприємства;
  • обґрунтування необхідності отримання спецперепусток;
  • обґрунтування кількості спецперепусток з вказанням штатної чисельності працівників підприємства;
  • реквізити підприємства з вказанням розташування підприємства – адреси та району м. Києва;
  • контактну особу для отримання спецперепусток із вказанням номеру телефону.

За результатами розгляду листа, контактну особу повідомлять про місце та час отримання спецперепусток.

У КМДА наголошують, що кількість спецперепусток обмежена. Заяви від окремих осіб не приймаються. Оплата проїзду здійснюється на загальних підставах.

Листи подавати до Департаменту транспортної інфраструктури: вул. Леонтовича, 6, конференц-зал, 2 поверх.

Телефон: 044-366-63-36.

Заступниця директора столичного метрополітену Наталка Макогон попередила, що з понеділка поліція буде перевіряти справжність спецперепусток.

Водночас, Макогон наголосила, що функціонування спецперепусток жодним чином не впливає на оплату проїзду: “Закликаю людей підготувати засоби оплати проїзду і користуватися максимально безконтактними способами оплати проїзду”, – сказала чиновниця.

Торгівля для людей похилого віку 

Окремим пунктом в документі про запровадження більш жорсткого карантину значиться те, що департамент промисловості та розвитку підприємництва повинен забезпечити обслуговування пенсіонерів закладами торгівлі у визначений час.

Йдеться про рекомендацію закладам торгівлі обслуговувати людей похилого віку у проміжок часу з 10:00 до 12:00.

Коронавірус у Києві

Коронавірус у Києві

Заборона госпіталізацій

Окремим пунктом йде заборона комунальним та державний лікарням планових госпіталізацій, окрім випадків:

  • надання медичної допомоги внаслідок ускладненого перебігу вагітності та пологів;
  • надання медичної допомоги вагітним, роділлям, породіллям, новонародженим;
  • надання медичної допомоги в спеціальних закладах людям з онкологічними та пульмонологічними захворюваннями;
  • надання паліативної медичної допомоги у стаціонарних умовах;
  • проведення невідкладних і термінових госпіталізацій, якщо через їх перенесення або відтермінування існує ризик для здоров’я та життя людей.

Також забороняються планові госпіталізації лікарнями національного рівня, окрім надання планової третинної медичної допомоги за життєвими показами, за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

Робота залізниці та електричок

Укрзалізниця не обмежуватиме висадку та посадку пасажирів у Києві до спеціального розпорядження комісій з ТЕБ та НС. Відповідне рішення міська комісія не приймала. 

Це стосується як поїздів далекого сполучення, так і приміських електричок: “Зі свого боку Укрзалізниця закликає пасажирів подорожувати лише у разі крайньої необхідності та з обов’язковим дотриманням маскового режиму на вокзалах та у поїздах аби максимально убезпечити себе, інших пасажирів та працівників залізниці, які йдуть на особистий ризик задля недопущення транспортного колапсу”, – зауважують в пресслужбі УЗ.

Карантин після 16 квітня та чутки про комендантську годину

Заступник голови КМДА Валентин Мондріївський не виключив, що обмеження можуть продовжити й після 16 квітня, якщо ситуація із захворюваністю на коронавірус не покращиться: “Локдаун після 16 квітня можуть продовжити, адже ми не можемо спрогнозувати, якою буде ситуація із захворюваністю, але сподіваємося, що ці три тижні карантину по 16 квітня вже почнуть давати результати, і ми матимемо позитивну динаміку у середині квітня, розірвемо ланцюжок захворюваності й зможемо розглядати варіант послаблення обмежень”, — сказав він.

Також після оголошення Віталієм Кличком інформації про посилення карантину почали ходити чутки про те, що в столиці можуть запровадити комендантську годину з 22:00.

Заступник голови КМДА Володимир Прокопів заявив, що на офіційних нарадах питання запровадження коменданської години не підіймали, однак в разі погіршення ситуації “обговорювати можуть що завгодно”.

Комендантська година в Києві

Комендантська година в Києві. Фото: Уніан

Голова Держспоживслужби Києва Олег Рубан зазначив, що запровадити комендантську годину цілком можуть, однак ухвалити таке рішення можуть лише Кабмін та Верховна Рада. 

На його думку, до таких заходів можуть прибігнути в разі повної заповненості місць для хворих на коронавірус в лікарнях столиці: “Запровадження комендантської години – це рівень Кабміну і Верховної Ради, оскільки до цього процесу мають бути залучені Нацполіція і Нацгвардія. Комендантську годину можуть ввести, коли буде повне перевантаження ліжок в лікарнях. Поки такого немає”, – зазначив Рубан.

Щодо можливого посилення карантину з боку держави існує думка, що це питання можуть розглянути на черговому засіданні РНБО, яке президент Зеленський збирає на 2 квітня. Залишається тільки очікувати офіційної інформації від представників влади. Бережіть себе та не нехтуйте правилами безпеки.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook