Транспортний колапс чи користь для міста: Чи треба Києву перекриття руху біля Бессарабського ринку – Київ Інфо

Транспортний колапс чи користь для міста: Чи треба Києву перекриття руху біля Бессарабського ринку

Транспортний колапс чи користь для міста…

Столичні депутати збираються подати до Київради проєкт рішення щодо створення пішохідної зони біля Бессарабського ринку. Зокрема, голова фракції “Голос” у Київраді Григорій Маленко на своїй сторінці у Facebook висунув ідею звільнення Бессарабки від автомобілів, а саме – перекриття руху проїздом між Бессарабським ринком і ТРЦ “Арена-Сіті” та створення там пішохідної зони. 

“Хто живе в Києві, той знає, що дорога між Бессарабським ринком та ТРЦ “Арена-Сіті” – це де-факто щось середнє між паркувальним майданчиком, пішохідним переходом та повноцінним автомобільним шляхом. Для пішоходів це своєрідний квест, як прострибати на протилежну сторону між трьох смуг, дві з яких займають припарковані автомобілі”, – написав Маленко. З останнім твердженням не можна не погодитись, адже перейти там дорогу можна лише через підземний перехід біля Басейної або на Хрещатику.

Бессарабський проїзд

Бессарабський проїзд

Маленко навів три аргументи за облаштування пішохідної зони на Бессарабці. Першим є те, що Бессарабська площа – історичне місце та осередок унікальних закладів харчування та розваг, проте її потенціал, на думку депутата, стримує теперішня організація дорожнього руху. Створення пішохідної зони, за його словами, допоможе економічному розвитку району. 

Водночас в коментарях під його постом деякі користувачі заявляють про те, що якраз-таки малий бізнес і може виступити проти цієї ідеї. Адже клієнти не матимуть змоги припаркуватися безпосередньо біля ринку, магазинів та закладів. 

На проблему з паркуванням варто звернути увагу окремо, адже машини з проїзду на Бессарабці потрібно буде кудись прибрати.  Зараз для цього в межах пішої доступності існує кілька місць, зокрема парковка на 500 місць в ТЦ “Мандарин-Плаза” на вулиці Басейна, 6, парковка в ТРЦ “Гуллівер” на 386 місць на Спортивній площі, 1, та парковка в ТРЦ “Парус” на 400 місць на вулиці Мечникова, 2.

Другим аргументом для створення пішохідної зони депутат назвав той факт, що Бессарабська площа щороку посідає перше місце за рівнем забрудненням повітря в Києві через затори та значний трафік навколо ринку. І це насправді так, Бессарабська площа регулярно потрапляє в рейтинг найбільш забруднених місць столиці. 

Третій же аргумент Маленка – безпека і комфорт киян. Він зазначив, що пропозиція створення пішохідної зони на Бессарабському проїзді була в рекомендаціях Світового банку в Дослідженні сталого розвитку громадського транспорту.

Але також депутат говорить про те, що втілення такої ідеї в життя може створити проблеми для автомобілістів через необхідність пошуку альтернативи для проїзду. З цього приводу деякі кияни висловили думку щодо того, що на Бессарабському проїзді необхідно просто заборонити паркування, але не робити його пішохідним через потенційну загрозу посилення заторів. Окрім цього, в коментарях згадали, що проїзд – не найбільш доречне місце для створення пішохідної зони для прогулянок, а його перекриття для руху автомобілів не змінить ситуацію в столиці докорінно.

Depo.Київ вирішило розібратися у цьому питанні і з’ясувати, чи допоможе Києву створення пішохідної зони біля Бессарабського ринку.

Плани депутатів щодо Бессарабки

Як розповів Depo.Київ Григорій Маленко, для втілення ідеї пішохідної зони на Бессарабці в життя потрібно заручитися підтримкою більшості депутатів. За його інформацією, громада та представники бізнесу, які працюють в районі Бессарабського ринку, схвально поставились до створення там пішохідної зони.

Депутат підкреслив, що концепція повернення вулиць пішоходам практикується в Європі останні 40 років та не є новою. Ідеї перетворення Бессарабського проїзду на пішохідну зону лунали в 2016 та 2018 роках. Так, у 2016 році директор департаменту транспортної інфраструктури КМДА Сергій Майзель уже обіцяв зробити Бессарабську площу пішохідною у вихідні та святкові дні, а потім, якщо тестування виявиться успішним, то реалізувати ініціативу на постійній основі.

Також у 2018 році тодішній заступник директора транспортного департаменту КМДА Дмитро Рахматуллін заявляв, що пішохідну зону планують продовжити з Хрещатика до Бессарабської площі. Чиновник обіцяв, що проєкт реалізують після створення пішохідного Подолу, але як і за два роки до цього, обіцянки так і не були втілені в життя.

“Ми в активному діалозі з представниками громади, експертами з траспорту, логістики і екології. Проєкт Бессарабки став першим, бо була проведена ґрунтовна експертиза і хороший аналіз. Є запит на те, щоб там з’явився бодай нормальний пішохідний перехід”, – розповів Маленко. Депутат зазначив, що автори ідеї не прагнуть зробити вулиці пішохідними та утискати права автомобілістів, але і про комфорт пішоходів забувати не варто. 

За його словами, в якості альтернативи транспортний потік можна скерувати з Бессарабського проїзду на вулицю Скоропадського, яка має шість смуг для руху. Маленко заявляє, що нею вже користуються більшість водіїв, але вона все одно заповнена наполовину. “Київрада цього скликання працює усього лише чотири місяці. За цей час ми провели спілкування з підприємцями, громадськими активістами, кращими експертами з питань транспорту та урбаністики, як Олександр Рак чи Андрій Кулібаба, і вийшли на ґрунтовні і логічні пропозиції, які враховують інтереси усіх — пішоходів, автомобілістів, підприємців та столичної влади”, – сказав Маленко.

Вулиця Скоропадського та Бессарабський проїзд

Вулиця Скоропадського та Бессарабський проїзд

Колапсу не буде, але потрібен комплексний підхід 

Експерт з питань транспортного планування Дмитро Беспалов вважає, що перекриття руху Бессарабським проїздом не створить суттєвих транспортних проблем, оскільки за добу вулицею проїзжає лише декілька тисяч автомобілів, а сам шлях не є безальтернативним. 

Перекриття проїзду між Бессарабкою та ТРЦ “Арена-Сіті” створить проблеми лише для тих водіїв, які там паркуються, оскільки ця ділянка Бессарабської площі фактично перетворився на одну велику парковку. Беспалов наголосив, що через те, що чимала частина автомобілів, які паркуються на Бессарабці є елітними, то в чиновників з міської влади можуть виникнути проблеми при ухваленні рішень, оскільки власники цих автівок, які, як правило, є представниками бізнесу, прийдуть до чиновників з “претензіями”. А тому в представників КМДА, на думку експерта, можуть бути проблеми з тим, хто візьме відповідальність за це рішення. 

І для того, аби не виникало ситуації з точковою відповідальністю чиновників, які можуть піддатись тиску, потрібно ухвалювати загальну концепцію розвитку Бессарабської площі на рівні Київради із залученням до обговорення мешканців міста, урбаністів, представників бізнесу та всіх зацікавлених. “Потрібно збиратись та обговорювати на рівні міста питання паркувань, пропускної здатності, взаємодії з бізнесом та багато іншого. Створення однієї пішохідної зони не вирішить усіх проблем. Урбаністика та сучасний підхід – це участь громади та конструктивні концептуальні рішення, а не просто створення пішохідної зони”, – наголошує Беспалов.

В КМДА немає єдиних критерієв оптимізації руху 

За словами Дмитра Беспалова, питання оптимізації руху в районі Бессарабської площі потрібно розглядати комплексно через прив’язування до сусідніх ділянок руху. “Бессарабську площу не можна розглядати в питанні оптимізації руху без вулиці Басейної та Площі Льва Толстого, оскільки це єдина транспортна мережа. Потрібно говорити про всю цю ділянку”,  – говорить Беспалов.

Експерт зазначив, що в КМДА поки що немає єдиних критерієв для оптимізації руху на цій ділянці через неспроможність влади їх визначити, а транспортне моделювання ділянки відсутнє.

Ще декілька років тому на розвиток Бессарабської площі були діаметрально різні погляди: “Хтось казав, що там потрібно збільшити рух транспорту та створити умови для цього, а хтось навпаки наголошував на створенні пішохідних зон. Проблема полягає у відсутності в КМДА критерієв для моделювання руху біля Бессарабки”, – каже Беспалов. 

Якою може бути Бессарабська площа майбутнього

Місцевість навколо Бессарабського ринку є одним з головних викликів розвитку якісного публічного простору в центрі столиці. Тут сходяться три магістралі, що створюють навколо суцільну транспортну вакханалію. На площі немає жодних виділених смуг для громадського транспорту, велодоріжок та зручних пішохідних зон. Навесні 2020 року на курсі урбаністичного дизайну був розроблений проєкт реконструкції Бессарабської площі.

Проєкт реконструкції Бессарабської площі

Проєкт реконструкції Бессарабської площі

Одним зі шляхів вирішення транспортної проблеми Бессарабки було запропоновано пустити рух тунелем під Великою Васильківською вулицею в напрямку вулиці Льва Толстого, а рух автівок в напрямку Хрещатика залишити на поверхні. Також урбаністи пропонували прибрати рух проїздами навколо ринку та направити трафік на вулицю Скоропадського, яка має сім автомобільних смуг.

Для остаточного вирішення транспортної проблеми на Бессарабці пропонувалося продовжити лінію міського трамваю від вулиці Шота Руставелі до Бессарабського проїзду та далі – Хрещатиком та Бульваром Шевченка. Це дало б можливість киянам користуватись зручним трамваєм на цій ділянці. Також проєкт передбачав створення магістральних велодоріжок навколо Бессарабки.

Трамвай на Хрещатику

Трамвай на Хрещатику і в’їзд в тунель – проєкт 

Трамвай на Бульварі Шевченка

Трамвай на Бульварі Шевченка, виїзд на Бессарабську площу 

Рух Великою Васильківською

Рух Великою Васильківською 

Проєктом в тому числі пропонується повне звільнення площі від автівок та перетворення її на пішохідну зону зі зручною системною наземних переходів, які зв’язують площу з вулицями навколо. Таким чином Бессарабка має стати інклюзивним та безпечним простором для прогулянок і відпочинку. 

Пішохідна зона на Бессарабці

Пішохідна зона на Бессарабці

Пішохідна зона на Бессарабці

Пішохідна зона на Бессарабці

Урбаністи також підняли питання екології навколо цієї місцевості, яка щороку посідає перше місце за забруднення повітря в Києві. Причиною цих проблем вони назвали значний трафік навколо та недостанє озеленення. Через те, що площа розташована в низині, до неї стікаються дощові води з усіх навколишніх вулиць, а колектор під Хрещатиком не витримує таку кількість опадів. 

Автори проєкту об’єднали озеленення Хрещатика, бульвару Шевченка та бульвару на вулиці Басейній в єдину зелену зону, яка вирішить проблему очищення повітря та шумового забруднення, а також зробить площу затіненою.

Річка на Хрещатику

Річка на Хрещатику

Вздовж вулиць урбаністи розробили систему зелених зон для водовідведення, яка буде приймати опади в екстремальні дощові періоди через поступове просочення у землю. На поверхні також хочуть облаштувати канал для річки Хрещатик, яка сьогодні протікає в колекторі під землею, а перед ринком влаштувати дощовий садок, який збиратиме надлишки опадів.

Дощовий садок на Бессарабці

Загалом, ідея створення пішохідної зони на Бессарабському проїзді є корисною ініціативою, яка допоможе наблизити столицю до європейських урбаністичних трендів. Експерти наполягають, що обмеження руху цією ділянкою не посилить затори в центрі, тому водіям та пасажирам не варто перейматись через загрозу транспортного колапсу. 

Втім ця ініціатива допоможе лише точково. Києву потрібен справжній концептуальний проєкт розвитку Бессарабки, тому що створення однієї пішохідної зони недостатньо. І тут усе вже залежить від міської влади та її взаємодії з громадою.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook