ЦВК ПОРІВНЯЛА ЯВКУ НА ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ВИБОРАХ 2014 ТА 2019 РОКУ – Київ Інфо

ЦВК ПОРІВНЯЛА ЯВКУ НА ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ВИБОРАХ 2014 ТА 2019 РОКУ

Цьогоріч українці менш активно йдуть на виборчі дільниці.

ЦВК опублікувала остаточні дані явки станом на 16:00
Явка виборців на позачерговому голосуванні станом на 16-ту годину становила 36,54%, тоді як 2014 року на дострокових парламентських виборах на цей час вона становила дещо більше 40%.

Про це 21 липня розповіла секретар Центральної виборчої комісії Наталія Бернацька під час брифінгу, передає “Укрінформу”.

Найменша явка цьогоріч у Чернівецькій – 27,91% та Закарпатській – 30,05% областях.

“Станом на 16-ту годину ми маємо показники разом по країні 36,54% виборців, які вже здійснили своє волевиявлення. Порівняно з парламентськими виборами 2014 року, які також були достроковими, станом на 16-ту годину в 2014 році явка становила трохи більше 40%, тому різниця незначна”, – сказала Бернацька.

Нагадаємо, 20 травня Зеленський під час інавгураційної промови заявив про

Зеленський розпускає Верховну Раду розпуск Верховної Ради. Юридична підстава ухвалення такого рішення – від 2016 року не існувало парламентської коаліції.

Через місяць, 20 червня Конституційний суд України визнав оголошення виборів законним. Із відповідним поданням щодо конституційності президентського указу звернулись народні депутати від “Народного фронту”. На думку суддів, через внесені до Конституції змін з приводу формування коаліції і відсутності правового регулювання був створений конфлікт між президентом і Верховною Радою. Таким чином, розв’язати суперечності можуть тільки вибори.

Вибори проходитимуть за змішаною системою: половина парламенту обиратиметься за списками, а інша – за мажоритарними округами. У бюлетені з партіями будуть 22 політичні сили. Загалом за депутатське крісло змагатимуться понад п’ять тисяч кандидатів.

Центральна виборча комісія для проведення позачергових виборів у Верховну Раду замовила понад 63 млн бюлетенів. Бюлетені розраховані на 31 мільйон виборців. Їх замовили вдвічі більше, бо кожен виборець отримає по два папери – один для голосування за партію, другий – за мажоритарного кандидата.

 

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook