У НБУ розповіли, коли можуть вимагати документи при купівлі доларів – Київ Інфо

У НБУ розповіли, коли можуть вимагати документи при купівлі доларів

В Україні банки мають право вимагати паспорт при купівлі доларів на суму навіть до 400 тис. грн в еквіваленті (на таку суму за законом можна проводити операції без фінансового моніторингу).

Про це йдеться в роз’ясненні на офіційному сайті Національного банку України.

«Нормативно-правові акти Національного банку не встановлюють вимоги щодо пред’явлення паспорта при здійсненні такої операції. Водночас банк самостійно визначає систему моніторингу операцій своїх клієнтів і має право вимагати паспорт», — зазначає регулятор.

Останнє розширення лімітів для населення відбулося всього місяць тому. Для операцій з інвестування за кордон, розміщення коштів на власних іноземних рахунках, переказу грошей за договором страхування життя, надання позик нерезидентам ліміт підняли з 100 000 євро до 200 000 євро на рік.

«Сьогодні НБУ робить невеликі кроки, які не мають істотного впливу на загальний баланс попиту і пропозиції на валютному ринку, — каже банківський експерт Олена Коробкова. — Більш радикальні зміни, в тому числі повне скасування обмежень щодо інвестицій юридичних та фізичних осіб за кордон, можливі тільки після імплементації в Україні BEPS, тобто плану протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування».

Цей план при максимально вільному русі капіталу зобов’яже бізнес платити податки там, де був створений дохід. Завдяки цьому Україна не обмежуватиме своїх громадян, але й не зазнаватиме збитків.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook