Українцям розповіли, чому ростуть ціни – Київ Інфо

Українцям розповіли, чому ростуть ціни

З початку 2018 року ціни в Україні зросли на 5,6%. Експерти пояснили, чому так відбувається.

Статистика показує, що у вересні 2018 року ціни зросли на 1,9% порівняно з минулим місяцем і на 5,6% з початку року. Найстрімкіше зросли ціни на яйця – на 14,1%, а продукти та безалкогольні напої подорожчали на 1,6%.

На 1,4-3,3% підвищилися ціни на хліб, сало, продукти переробки зернових, м’ясо, молочні продукти, макаронні вироби, рис, масло. У той же час цукор, овочі і фрукти трохи подешевшали.

Різке зростання цін в країні пояснив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

“Українці потрапили в погану цінову пастку. Середня номінальна заробітна плата зростає, але ростуть і ціни, тому українці вимушені, насамперед, витрачати гроші на продукти, транспорт, комуналку, а грошей на покупку інших товарів залишається все менше і менше. В результаті, попит на меблі та одяг нижче, і ціни там ростуть повільніше”, — пояснив експерт.

Він зазначив, що є кілька причин, по яких зростають ціни і вони підвищуються синхронно на внутрішньому ринку, як і експортні ціни у валюті. Ризик того, що ціни продовжать своє зростання, зберігається і в 2019 році.

“По-перше, для виробництва продуктів потрібна солярка і мінеральні добрива, а це імпортний товар, що дорожчає через девальвацію гривні, так і за рахунок зростання цін на нафту і зростання митних платежів і ПДВ. По-друге, Україна експортує продовольство, і, оскільки експортні ціни дуже привабливі для сільгоспвиробників, вони вибирають експорт”, – пояснив Охріменко.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook