Українців змусять заплатити через збитки газзбутів – Київ Інфо

Українців змусять заплатити через збитки газзбутів

Газопостачальні компанії України заявили, що «Нафтогаз» продає їм газ не за «фіксованою» ціною в 6,99 грн/куб.м, а дорожче на 2−3 грн, через що компанії йдуть в мінус.

Експерти прогнозують, що рішення уряду про граничну ціну дало підставу гравцям ринку йти в суди, в результаті яких збитки в кінцевому підсумку оплатять українці.

За словами директора енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентина Землянського, постанова Кабміну нав’язала учасникам ринку роботу в збиток і це матиме негативні наслідки.

«Закон говорить, що якщо діяльність ліцензіата обмежена регулюванням, і він змушений продавати газ нижче ринкової ціни, то цю різницю йому повинен оплатити той, хто встановив обмеження», — заявив експерт.

Опитані учасники ринку кажуть, що планують оскаржувати в суді постанову уряду, і суд буде змушений зобов’язати Кабінет міністрів компенсувати збитки. А це мільярди гривень.

«Все це буде оплачено з держбюджету, тобто з кишені платників податків. А з якої конкретно статті видатків братимуть ці кошти, буде вирішувати Кабмін, це вже його проблема», — резюмував Землянський.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook