Водохресні купання: Як безпечно зануритися в ополонку – Київ Інфо

Водохресні купання: Як безпечно зануритися в ополонку

Водохресні купання: Як безпечно занурити…
Фото: УНІАН

Про це повідомляє Depo.Київ.

Цього дня традиційно прийнято освячувати воду і занурюватися в ополонку.

З огляду на те, що купання у крижаній воді може бути небезпечним та мати негативні наслідки для людини, медики закликають виважено підходити до цього обряду.

Поради тим, хто вирішив відзначити свято Водохреща купанням у відкритих водоймах від МОЗ:

Готуйтесь заздалегіть

Спонтанне купання в крижаній воді не може загартувати і зміцнити організм. Навпаки –  такі дії можуть спричинити погіршення самопочуття. Починати загартовуватись краще поступово, з прохолодного душу або обливання, повільно знижуючи температуру води і збільшуючи тривалість процедури. 

Правильно занурюйтесь у воду

Перед зануренням у воду зробіть енергійну розминку. Не варто швидко пірнати у воду: спочатку намочіть обличчя, груди, живіт та спину і лише після цього занурюйтесь по шию. Не слід пірнати з головою, адже це може призвести до різкого охолодження організму. Безпечне перебування у крижаній воді – 3-5 секунд. Для людей, які роками практикують загартування водою, не рекомендується перебувати в ополонці довше 1,5-2 хвилин.

Правильно виходьте з води

Після купання якнайшвидше зніміть мокрий одяг, швидко розітріться рушником і одягніться. Це зменшить холодове навантаження. Одяг та взуття повинні бути сухими, теплими та просторими. Вони мають легко і швидко одягатись, без ґудзиків, застібок та шнурівок.

“Прислухайтесь” до свого організму

Реакція на холод індивідуальна. Вона залежить від багатьох факторів: віку, статті, фізичної підготовку тощо. Наприклад, при однаковому за тривалістю перебуванні у воді однієї та тієї ж температури діти віддають на 10-20% більше тепла, ніж дорослі, чоловіки – на 10-18% більше, ніж жінки.

Різка зміна температури може викликати запаморочення, блювання та шум у вухах, спазм коронарних артерій, аритмії, рефлекторну зупинку серця, виникнення судом навіть у цілком здорової людини. 

Відмовтесь від алкоголю та куріння

Вживати алкоголь та курити перед зануренням у крижану воду дуже небезпечно. Алкоголь розширює периферичні судини, що значно збільшує тепловіддачу. Куріння суттєво порушує кровообіг, збільшуючи охолодження. 

Порадьтесь з вашим сімейним лікарем

Перед зануренням в крижану воду необхідно обов’язково порадитись з вашим лікарем, оскільки зимове плавання може спричинити проблеми зі здоров’ям.

Водохресні купання протипоказані людям з такими захворюваннями:

  • запальні захворювання носоглотки, придаткових порожнин носа, отити;
  • органів дихання (туберкульоз легень – активний і в стадії ускладнень, запалення легенів, бронхіальна астма, екзема).
  • серцево-судинної системи (уроджені та набуті вади клапанів серця, ішемічна хвороба серця з нападами стенокардії; перенесений інфаркт міокарда, коронарокардіосклероз, гіпертонічна хвороба II і III стадій);
  • ендокринної системи (цукровий діабет, тиреотоксикоз);
  • центральної нервової системи (епілепсія, наслідки важких травм черепа; склероз судин головного мозку у вираженій стадії, сирингомієлія; енцефаліт, арахноїдит);
  • периферичної нервової системи (неврити, поліневрити);
  • сечостатевої системи (нефрит, цистит, запалення придатків, запалення передміхурової залози);
  • шлунково-кишкового тракту (виразкова хвороба шлунка, ентероколіт, холецистит, гепатит);
  • органів зору (глаукома, кон’юнктивіт);
  • шкірно-венеричні захворювання.

Нагадаємо, сьогодні і завтра у Києві справжні йорданські морози.

Читайте також: Купання гріхів не змиває: У ПЦУ розвінчали міфи про Водохреща

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook