Вибори президента України: Як відбуватиметься зміна влади – Київ Інфо

Вибори президента України: Як відбуватиметься зміна влади

У двері Адміністрації президента незабаром увійде переможець виборів. Його ім’я скоро назвуть у Центральній виборчій комісії. А поки тут лишається працювати чинний головнокомандувач. Чи довго він перебуватиме на своїй посаді, журналісти з’ясовували в експертів.

Про це – в сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

Фахівці поки не можуть назвати остаточної дати. Пояснюють: усе залежить від того, чи швидко підіб’ють підсумки виборів у центральній виборчій комісії.

«Тобто, це має відбутись протягом не довше, ніж 10 днів з моменту проведення виборів. Відтак, будемо казати, що це має відбутись не пізніше середи наступного тижня», – каже юрист Олексій Бабель.

Уже після цього в руках чинного президента право на владу буде не більше, аніж місяць. Так, пояснюють, прописано в Конституції України.

«Це для того, щоб можна було підготувати урочисте засідання Верховної Ради України», – пояснив юрист.

Обов’язків, зауважують експерти, на цей період у нього аж ніяк не поменшає.

«На сьогодні статус чинного президента зовсім не змінився. Всі ці повноваження, які в нього були, вони і є. Тому що є принцип «тяглості» державної влади. Він діє і щодо інституту президентства», – зазначила юрист Юлія Кириченко.

А ще, каже співрозмовниця, своєму послідовникові чинний президент упродовж місяця може передавати напрацьований досвід. Щоправда, якщо вони про це домовляться самі, на добровільних засадах.

«Є напрацьований потенціал, який було би добре передати Президентом своєму наступнику для сталого демократичного розвитку, для продовження реформ, які були започатковані, для введення в курс справи», – розповідає пані Кириченко.

День інавґурації нового президента може бути вже в перші дні червня. Дату визначає парламент. До неї, кажуть експерти, готуються заздалегідь. Новообраний присягається на Євангелії та Конституції у стінах Верховної Ради.

«Мають бути присутніми голова ЦВК, яка вручає посвідчення, голова Конституційного суду, який має вручити клейноди, печатку тощо. Навіть за цим відбуваються репетиції», – зазначив екс-суддя Конституційного суду Віктор Шишкін.

В Україні, нагадаємо, Президента обирають на 5 років. Водно,час можливе дочасне зупинення його повноважень. За Конституцією, на це є 4 причини – його відставка, залишення посади через стан здоров’я або смерть, а також шляхом імпічменту.

«Імпічмент – це, найперше, покарання, Конституційна правова відповідальність. Якщо в діях президента є злочин, то і кримінальна відповідальність. Рішення про це ухвалює Верховний суд», – пояснив Віктор Шишкін.

Таких прецедентів у нашій історії траплялося двічі. У 1994-му через економічну кризу суспільство висловило недовіру чинному президентові Леонідові Кравчукові. Тоді відразу провели позачергові вибори. П’ять років тому, коли мільйони людей вийшли на Революцію гідності, країну покинув тодішній Президент Віктор Янукович.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook