Зеленський розповів, чи тиснув на Смолія, і чи буде гривня по 100 – Київ Інфо

Зеленський розповів, чи тиснув на Смолія, і чи буде гривня по 100

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ані він, ані Офіс президента на чинили тиск на ексголову Нацбанку Якова Смолія.

Яків Смолій, подавши у відставку, пояснив своє рішення “систематичним політичним тиском”.

Напередодні Верховна Рада його звільнила за поданням президента.

  • Інфляція, долар по 30 чи дефолт: що буде після відставки Смолія
  • Відставка голови НБУ: Зеленський заспокоює, Захід і МВФ занепокоєні
  • Голова Нацбанку Смолій йде у відставку “через політичний тиск”

Зеленський – про політичний тиск

У суботу президент Зеленський поїхав з візитом до Одеси і так прокоментував журналістам заяви пана Смолія.

“Я вам скажу відверто, ви можете його особисто запитати: чи був тиск з Офісу президента? Мені здається, що вже запитували журналісти та отримали відповідь, що ні”, – сказав президент.

“У нас з ним (Смолієм. – Ред.) були реально дуже непогані не тільки на професійному, а й на людському рівні, стосунки”, – додав Зеленський.

Після того, як пан Смолій заявив про намір піти у відставку, занепокоєння висловили МВФ та посли країн Великої Вісімки. А курс гривні в обмінниках стрімко впав.

Як Зеленський бачить майбутнє гривні

У відповідь на занепокоєння щодо девальвації гривні, Зеленський заявив: керівники банків, з якими він зустрічався, не бачать жодних ризиків, пов’язаних з відставкою Смолія.

“Всі достатньо спокійно сприймають звільнення голови Нацбанку. Всі не бачать якихось ризиків. Всі багато разів казали, що долар завтра буде 100 гривень. Я думаю, що це якась фантастика”, – сказав президент.

Раніше в Офісі президента також заперечили будь-який тиск на НБУ та заявили, що Нацбанк “буде продовжувати свою діяльність на засадах незалежності та професійності

Виконувати обов’язки голови НБУ до призначення нового керівника буде перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

“Політичний тиск”

Смолій

Яків Смолій мав очолювати НБУ до 2025 року.

Під час виступу в парламенті пан Смолій ще раз наголосив на політичних мотивах своєї відставки, і сказав, що намагався, наскільки міг, чинити спротив рішенням, які могли б завдати шкоди економіці України, зокрема, згадав і вимоги необґрунтованої емісії грошей.

Однак він не назвав джерело цього тиску.

Серед методів політичного впливу на нього і на НБУ Яків Смолій назвав “тиск через суди, проплачені мітинги, інформаційні атаки”.

“Я прийняв важке, але необхідне рішення… Я йду з високо піднятою головою і залишаю НБУ на вашу відповідальність”, – заявив він.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook