Знайти та достукатися: Як працюють пункти обігріву в Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ) – Київ Інфо

Знайти та достукатися: Як працюють пункти обігріву в Києві (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Знайти та достукатися: Як працюють пункт…

До Києва нарешті прийшла справжня зима: значні морози, хуртовини та снігопади. Зрозуміло, що це поставило під удар – з ризиком для здоров’я і навіть життя – вразливі верстви населення, зокрема безхатченків. Аби їм якось допомогти, міська влада облаштувала 33 пункти обігріву в різних районах міста, запевнивши, що окрім теплої кімнати бажаючі також можуть випити чаю, а в окремих випадках – отримати медичну допомогу та теплі речі. Журналістка Depo.Київ перевірила, в яких умовах гості таких тимчасових притулків перечікують негоду.

В Печерському районі працює три пункти обігріву: вул. Басейна, 5-а, б-р Марії Приймаченко, 3, б-р Дружби народів, 30/1. Перші два в будні працюють з 8 до 17 години, у п’ятницю – з 8 до 15:45, а останній – у цілодобовому режимі.

Знайти пункт обігріву на Басейній було не складно: біля входу в арку висить оголошення, а на шляху до дверей – стрілочки. Сніг розчищений до самих сходинок, але самі вони покриті плиткою і слизькі. Рятує те, що з обох боків є поручні. Щодо інклюзивності, то пандус теж присутній, але доволі круто підіймається вгору. Проте є більша проблема: за півгодини спроб потрапити в пункт обігріву дерев’яні двері на старому під’їздному замку ніхто так і не відкрив. 

Пункт обігріву на Басейній

 Вказівники до пунку обігріву на Басейній

Вхід до пункту обігріву на Басейній

Пункт обігріву на Басейній

Знайти пункт обігріву на бульварі Дружби народів значно складніше: він росташований у підвалі позаду будинку, і до нього не ведуть вказівники.

Пункт обігріву на бульварі Дружби народів

Сходи у підвал вузькі, слизькі і без поручнів. Також немає пандусу для інвалідних або дитячих візочків. 

Сходинки до пункт обігріву на бульварі Дружби народів

За дверима – лабіринт із вузьких коридорів, в кінці якого – доволі простора і тепла кімната. На підлозі лежить два матраци та кілька ковдр, там сплять безхатченки. У кутку є стіл з чайником, чаєм, деякими продуктами та пластиковими стаканчиками. Біля стін – кілька стільців та дві лавки.

Всередині пункту обігріву на бульварі Дружби народівЛюди в пункті обігріву на бульварі Дружби народівБезпритульні у пунктв обігріву До пункт обігріву на бульварі Дружби народів зайшла жінка  

Якраз під час нашого візиту у кімнату зайшла нова гостя. “Тут у вас жінки взагалі є?”, – запитала вона у чоловіків, кожен з яких був зайнятий чимось своїм. “Тут самі лиш мужики, жінки всі по домівках сидіти мають”, – доволі грубо відповів жінці якийсь чоловік біля столу.

Безпритульні гріються у пункт обігріву на бульварі Дружби народів

Чоловіки розповідають, що волонтери регулярно приносять теплі речі та їжу. За потреби також купують ліки.

Окрім цієї кімнати в пункті обігріву також є туалети та рукомийники з рідким та звичайним милом. З чотирьох кабінок, дві не працюють з технічних причин. Швабри, миючі засоби та відра зберігаються прямо біля рукомийників.

Туалети у пунктф обігріву на бульварі Дружби народів

В туалеті є також рідке мило

Чітких обмежень щодо кількості безхатченків в одному пукті обігріву немає, проте на місцях постійно є комунальні працівники, які якраз і регулють кільксть людей, яка може перебувати в приміщенні.

Шанси незахищеним громадянам не замерзнути у Києві досить високі, якщо вчасно знайти пункти обігріву. Проте варто зважати на їхні години роботи і на той факт, що окремі пункти можуть бути зачинені або недоступні через переповненість. 

Нагадаємо, що стаціонарних пунктів обігріву в Києві – понад 30. Функціонують вони з 1 грудня до 31 березня. Проте у січні у зв’язку з покращенням погодних умов їх роботу призупиняли.

На в’їздах у Київ рятувальники розгорнули вісім пунктів обігріву для водіїв. На Дарницькому та Південному залізничних вокзалах відкрито додаткові цілодобові пункти обігріву.

Будьте постійно у курсі подій, якими живе столиця – підписуйтесь на канал «Київ.Info» у Google новини та Facebook.

ВІД MY.UA

Ми в Facebook